Hlavní obsah

Bezplatný nástroj dokáže takřka nemožné. Najde nejlepší čas na setkání

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Zkombinovat různé požadavky a kalendáře může být zdánlivě nemožné. Pomohou vám ale jednoduché online nástroje.

Reklama

Jak najít termín, který zapadá do kalendáře všech účastníků? Někdy zkrátka e-mail a telefonování nestačí. Jednoduchý online nástroj vám pomůže vybrat termín, který vyhovuje nejvíce lidem. Rychle, bez práce a bez hádání.

Článek

„Já můžu kdykoli vlastně jen úterky a čtvrtky, teda kromě příštího týdne, to můžu středu, ale až od osmi. V pondělí můžu v pohodě, ale vlastně pouze před devátou hodinou, středy mohu jen po druhé hodině odpoledne a ve čtvrtek mám schůzku, kterou můžu odložit, pokud se všichni shodneme na tomto dni…“

A teď si představte, že takovou zprávu dostanete od deseti lidí. V tom se opravdu nedá vyznat. Setkání u piva, rodinný výlet, školní projekt, teambuilding… Pokud se má sejít více lidí a každý z nich má napěchovaný kalendář, čeká vás koordinátorova noční můra.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Takto si můžete připadat, když se snažíte sladit kalendáře všech účastníků (AI vizualizace).

Naštěstí už dlouho existují nástroje, které vám tento častý problém pomohou vyřešit. A nemusíte si kvůli tomu instalovat žádné aplikace. Stačí vytvořit jednorázový dotazník, do kterého každý vyplní své časové možnosti a preference. Vy jako organizátor pak vyhlásíte výsledek a je hotovo.

Na výběr máte z velkého množství online nástrojů, které se liší použitelností i tím, které funkce nabízí bezplatně a za které už musíte zaplatit.

SlužbaVýhodyNevýhody
Doodleznámá služba, velké množství možností, základ zdarmachybí čeština, velké množství reklam, některé funkce jsou placené
Framadatedobrá použitelnost, bezplatný nástroj, hodně možností pro správce anketychybí čeština, méně známý, bez administrace více anket
Rallyzdarma, open-source, žádný balast, dobrá funkčnost, rychlé založení, správa anketzačínající projekt, chybí čeština
Croodleopen-source, hostování na vlastním serveru, šifrovanékomplikované rozběhnutí, nutnost vlastního serveru
Xoyondovše zdarma, rychlé založení ankety, dostatek možností pro správcedivný název, chybí čeština (mají slovenštinu), složitější správa časů
Srazovníkčeský nástroj, jednoduché a intuitivní spuštění ankety, zcela zdarmamálo nastavení, lze zadat pouze dny, nikoli časy

Nejznámější je určitě služba Doodle, která funguje už od roku 2007 a za tu dobu nasbírala velké množství integrací a funkcí. Ale také velké množství reklam, ve kterém se samotná anketa pomalu ztrácí. Naštěstí postupně vznikla řada alternativ, které sice mívají méně pokročilých funkcí, ale pro základní vytvoření ankety poslouží skvěle.

Každá z výše uvedených služeb je podle nás použitelná. Základní principy tvorby „kalendářové ankety“ jsou totiž velmi podobné. V článku si je ukážeme na službě Xoyondo.

Tvorba kalendářového hlasování

Řekněme, že chcete zjistit, na který den v příštích dvou týdnech máte naplánovat setkání kolegů po práci. Prvním krokem je tedy vytvoření nové události. Vyberte možnost „Schedule an event“, výsledkem bude kalendářová anketa.

V dalším kroku vyplníte základní parametry ankety.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Krok 1: zvolte název události.

Ve druhém kroku můžete přidat podrobnější popis. Hlavně ale uveďte i své jméno. E-mail teoreticky dávat nemusíte, ale pokud jej zadáte, dostanete na něj po vytvoření ankety příslušné odkazy, takže se vám neztratí.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Krok 2: Vyplňte popis a svoje údaje.

Následně v kalendáři vyplníte, která data připadají v úvahu. Máte na výběr ze tří možností, jak termíny zadávat. Nejčastěji vybíráte konkrétní den, a naklikáte tedy možná data.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Krok 3: v režimu kalendáře můžete vybrat konkrétní data, která připadají v úvahu.

Můžete ale také zobrazit celý kalendář a naklikat velmi podrobné časové rozpětí, pro každý den pak můžete vybrat úplně jiné možnosti.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Krok 3 (alternativa): v režimu podrobného rozvrhu vybíráte konkrétní časová rozpětí, pro každý den můžete vybrat úplně jiné časy.

Třetí možností je napsat ručně popis jednotlivých možností. Můžete tak anketu využít nejen k hlasování o datech, ale třeba o místech nebo o tom, na který film jít.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Krok 3 (alternativa): Textové možnosti můžete použít prakticky na cokoli.

V textovém režimu si dejte pozor, aby byly texty jednoznačné. Když napíšete úterý, budou všichni vědět, které úterý máte na mysli? Proto bývá lepší využít k volbě možností právě výchozí kalendářový režim.

Věnujte také pozornost pokročilým nastavením v následujícím kroku. Užitečná je třeba varianta Yes-No-Maybe, která lidem dává možnost vyjádřit své preference „můžu možná přijít“ nebo „můžu přijít, když to jindy nepůjde“. Je pak na správci ankety, jak to vyhodnotí. Pokud správce chce, může nechat výsledky hlasování tajné a každý účastník pak uvidí jen své výsledky.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Krok 4: Pokročilá nastavení můžete nechat ve výchozí variantě.

Pomocí možnosti „omezit počet účastníků pro každou možnost“ můžete anketu použít k rozdělení lidí do skupin, například pokud má místnost omezenou kapacitu nebo pokud chcete lidi rozdělit do několika aut apod.

Jako správce si také rozhodněte, zda chcete dostávat e-mailová upozornění na každou novou aktivitu.

Klikněte na tlačítko Next a anketa je hotová. Systém vám vytvoří dva odkazy: jeden (zobrazený červeně) je určený pro všechny. Rozeslat jej můžete třeba e-mailem nebo přes svůj oblíbený nástroj na textovou komunikaci.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Krok 4: systém vytvořil veřejný a tajný odkaz.

Druhý odkaz slouží vám jako administrátorovi pro úpravu a vyhodnocení výsledků.

Hlasování účastníků

Popis tvorby kalendářového dotazníku působí složitě, ale v praxi je to otázka několika minut. A hlasování je pak ještě rychlejší. Když váš kolega klikne na odkaz, objeví se mu takováto stránka

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Výběr vhodných dat (zaškrtávání)

Pokud jste při vytváření vybrali možnost ano/ne/možná, ukáže se hlasujícím u každého data „semafor“:

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Výběr vhodných dat (semafor)

To je veškerá aktivita, kterou po účastnících vyžadujete.

Vyhodnocení hlasování

Vy jako administrátor výzkumu můžete sledovat, jak hlasování probíhá a kdo se jej již zúčastnil. Máte také přehled o vybraných termínech. Úplně dole pak vidíte celkový součet hlasů pro jednotlivé možnosti.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Správce vidí výsledky hlasování všech účastníků.

Z našeho fiktivního hlasování tedy nejlépe vyšla středa: pět lidí může a čtyři další dali „možná“. Samozřejmě, že můžete hlasování vyhodnotit dle vlastních kritérií.

Pamatujte, že účastníci nejsou u této ankety nijak ověření. Teoreticky by kdokoli mohl hlasovat za kohokoli jiného. Nástroj se tedy hodí pouze pro přehledné zjištění preferencí mezi lidmi, kteří si vzájemně věří. Pokud by někdo uvedl cizí jméno, nemáte to v anonymním výzkumu jak zjistit. Pak byste museli ke sběru informací využít jiného nástroje. A možná zvážit, zda se vůbec chcete sejít.

Není to pro vás nic nového? Pomozte ostatním!

Možná si říkáte, že tento článek pro vás nebyl ničím nový. Vždyť vy tyhle tipy už dávno znáte. Výborně! To znamená, že zrovna tento článek nebyl určen vám, ale bude nejspíše užitečný někomu dalšímu. Tip totiž nemusí být nový pro všechny, stačí, aby byl nový pro někoho. Naopak kdybychom psali jen o úplných novinkách, řada lidí by se o těch „starých známých“ fíglech nikdy nedozvěděla.

Také nejspíš znáte i další fígly, které by se mohly hodit ostatním. Podělte se s námi o své oblíbené zkratky, triky, softwarové nástroje, webové služby a další nástroje, které vám šetří čas. Těšíme se na vaše nápady v tomto anonymním dotazníku. Třeba tím pomůžete i někomu dalšímu.

Reklama

Související témata:

Doporučované