Hlavní obsah

Pište lépe než rodilý mluvčí. Anglické texty vám opraví a vyšperkuje robot

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Nástroje jako DeepL Writer, Grammarly nebo ChatGPT vám pomohou anglické texty zbavit chyb a zpestřit gramatiku i slovní zásobu.

Reklama

Nejste si jisti svou angličtinou? Nechte si text zdarma zkontrolovat, nebo dokonce přepsat. Nástroje využívající databáze textů i umělou inteligenci vám otevřou nové možnosti. Anglicky tak můžete psát lépe než rodilí mluvčí.

Článek

Angličtina je v globálně propojeném světě nejpoužívanějším jazykem psané komunikace. To je nesporná výhoda pro ty, kteří s ní vyrůstali. Pro ostatní je vyjadřování v cizím jazyce obtížnější. Neotesané věty, podivná slovní spojení a rozklížená gramatika mohou snadno zkazit dojem z jinak smysluplného textu.

V minulosti v takovém případě nezbývalo než si zaplatit překladatele či korektora. Dnes už ale jejich práci do značné míry – a nepochybně rychleji – zastanou nástroje využívající umělou inteligenci. Představíme si čtyři služby, které umí váš anglický text zkontrolovat, opravit, a dokonce i přeformulovat.

NástrojStručný popisCena
DeepL WriteNabídne vám řadu možností, jak přeformulovat vaše věty při zachování významu.Zdarma (betaverze)
GrammarlyPodrobně opraví váš text, vysvětlí související gramatiku a nabídne tipy, jak text vylepšit.Zdarma + prémiové funkce za předplatné (700 Kč měsíčně)
QuillBotUmí přeformulovat anglický nebo německý text dle různých požadavků. Zvládá také souhrny nebo pomáhá překonat autorský blok.Zdarma + prémiové funkce za předplatné (430 Kč měsíčně)
ChatGPTVšestranný nástroj využívající velký jazykový model GPT-3.5 a GTP-4. Lze použít k překladům, kontrolám, editacím, shrnutí nebo přeformulování do různých stylů.Zdarma GPT-3.5 + prémiové předplatné s GPT-4 (520 Kč měsíčně)

Každá z těchto služeb používá do nějaké míry tzv. umělou inteligenci pro práci s jazykem. Neuronové sítě se trénují na ohromném množství textů z internetu, a umí proto – především v anglickém jazyce – tvořit texty prakticky k nerozeznání od těch, které napsali lidé.

DeepL Write

Začneme nejnovějším projektem v našem přehledu. Možná znáte populární překladač DeepL (psali jsme o něm před dvěma roky), který umí velmi dobře překládat krátké i dlouhé texty mezi 31 jazyky, včetně češtiny. Začátkem tohoto roku představila německá firma i pomocníka pro tvorbu textu v angličtině: DeepL Write.

Do levého textového rámečku vložte svůj anglický text. V pravém rámečku uvidíte tento text s podtrhanými místy, která si zaslouží zlepšení. Kliknutím pak můžete vybrat z desítek možností, jak konkrétní větu přepsat.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Přeformulovat můžete celou větu nebo jen jednotlivé slovo.

Pokud znáte práci s překladačem DeepL, rozpoznáte podobný styl práce. Vybíráte různé varianty a zbytek textu se vašemu výběru automaticky přizpůsobí.

Pro ty, kteří anglicky umí obstojně až velmi dobře, bude tento nástroj velmi užitečný. Pomůže najít formulace, které znějí plynule, jsou srozumitelné, a přitom zachovávají původní význam.

Tady je ukázka všech 30 vět, které nabídl jako alternativu k naší jednoduché ukázkové větě:

Vidíte, že varianty jsou často dost odlišné od původní věty, obvykle ale význam více či méně zachovají. Můžete si tedy s textem hrát a vyladit jej k obrazu svému – či spíše k obrazu někoho, kdo umí anglicky o trochu lépe než vy.

Grammarly

Jestliže DeepL Write je na trhu novým hráčem, služba Grammarly naopak patří na tomto poli k ostříleným veteránům. Také tento web reaguje na rozmach nástrojů využívajících umělé inteligence a plánuje přidat nové funkce.

Především těm, kteří si v angličtině ještě nejsou moc jistí, ale budou stačit i ty základní, které jsou k dispozici i v bezplatné verzi (je nutná registrace). Pak vložíte nový text a po chvilce už můžete procházet navržené opravy.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Opravy obvykle obsahují i vysvětlení. Můžete také opravu ignorovat a toto nastavení si zapamatovat pro příští výskyty.

Aplikace Grammarly běží bez problémů přímo na webu. Můžete si ale stáhnout rozšíření jako aplikaci pro Windows, do prohlížeče Chrome, do Androidu nebo do telefonů iPhone.

Foto: Grammarly.com

Nabídka rozšíření Grammarly.

Kontrolu doporučujeme zejména lidem, kteří se chtějí ve své angličtině zlepšit. Každá oprava totiž bývá zdůvodněná, což je hlavně u gramatických nebo stylistických nešvarů užitečné.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Slovo „look“ je sice správně napsané, ale v této větě nedává gramatický smysl. Grammarly proto správně nabízí náhradu za „looking“.

Prémiová verze Grammarly umí ještě o něco více: dokáže najít i stylisticky nevhodné fráze a upozornit na ně. Můžete také nastavit „cíl textu“, tedy zvolit, zda vám jde o formální, odborné, akademické, obchodní, nebo jiné vyznění.

Foto: Grammarly.com

Můžete si vybrat, jakému publiku je text určen, jak formální má být, z jaké je oblasti nebo jaký je váš záměr.

Předplatné, které vám tyto prémiové funkce odemkne, je relativně drahé. Při měsíčních platbách vyjde na 30 eur měsíčně (asi 700 Kč), při roční platbě ušetříte více než polovinu této částky. Vyplatit se ale může někomu, pro koho jsou anglické texty každodenním chlebem a chce vychytat každou chybičku.

Quillbot

On-line nástroj QuillBot je populární pro svou schopnost přepsat text z angličtiny do angličtiny (nebo z němčiny do němčiny). Využívá k tomu neuronové sítě i databázi frází, obratů a synonym.

Svůj text vložíte do levého textového políčka a stisknete tlačítko Paraphrase (parafrázovat). Pak už můžete klikat na jednotlivá nastavení a vyladit tak výsledek, aby text plnil svůj účel.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Rozhraní služby Quillbot: vlevo je výběr nástrojů, my jsme nyní v sekci Parafrázovat.

Některé návrhy jsou až legračně knižní, pokud nevíte, co nějaké slovo znamená, raději jej do svého textu nedávejte. Pokud ale budete nástroj používat s mírou, může vám pomoci zlepšit svůj psaný projev v cizím jazyce.

QuillBot má i funkci „spoluautora“ (Co-writer), kdy můžete během psaní textu požádat o to, aby vám navrhl, jak pokračovat. Můžete kdykoli kliknout na ikonku blesku a nechat si poradit, jak dál.

Dále Quillbot obsahuje nástroje pro vytváření souhrnů (Summarizer), detekci plagiátů (Plagiarism Checker) nebo kontrolu gramatiky (Grammar Checker). Poslední jmenovaný svým uspořádáním nápadně připomíná Grammarly.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Kontrola gramatiky nabízí v pravé části přehled oprav i jejich vysvětlení.

Velká část funkcí služby Quillbot je k dispozici v bezplatné variantě. Některé jsou dokonce k dispozici i bez registrace. Prémiová verze Quillbotu přijde přibližně na 430 Kč měsíčně, při platbě za rok cena klesá o více než polovinu.

ChatGPT

O konverzačním nástroji ChatGPT, který využívá jazykového modelu společnosti OpenAI, jste zřejmě v posledních měsících hodně slyšeli. Připomeňme, že od listopadu 2022 získal více než sto milionů aktivních uživatelů a odstartoval debatu o tom, které obory projdou kvůli nástupu generativní umělé inteligence radikální změnou.

Umělá inteligence na vzestupu

Strojové učení není žádnou novinkou. Teprve v posledních letech se ale ke slovu dostaly tzv. velké jazykové modely. Nejznámější ukázkou je populární ChatGPT, jehož fungování podrobně popisujeme v tomto článku:

Důležitým faktorem aktuální popularity systému umělé inteligence je velké množství textů dostupných na internetu. A také rychlý hardware, který umožnil vytrénování řádově výkonnějších modelů. Takových, ve kterých se objevuje „emergentní chování“, jež se v některých ohledech vyrovná lidské inteligenci:

To samozřejmě vyvolává debatu o tom, zda nová vlna automatizace nahradí lidskou práci. V tomto článku shrnujeme současné poznatky a predikce ohledně toho, jak AI změní pracovní trh a kterých profesí se dotkne nejvíce:

Pro naše potřeby ale bude zajímavé, jak si ChatGPT poradí s úkolem přeformulovat neobratně napsané nebo gramatickými chybami sužované texty. Jelikož je to nástroj konverzační, je jeho použití pro tento účel trochu méně pohodlné než u výše jmenovaných služeb, které se na opravy textů specializují.

Takto může vypadat zapojení ChatGPT do opravování, přepisování, přeformulování nebo vylepšování textů. Ukázky jsou v angličtině, ale můžete zkusit, jak si poradí i s jinými jazyky.

Ukázky bezplatného výstupu GPT-3.5:

+2

Pro běžné opravy se mi osvědčily instrukce jako „Be my expert English writing tutor.“ nebo „Please rephrase the sentence…“. Neexistuje ale žádný výčet toho, co tento nástroj umí a neumí. Můžete si nechat vysvětlit jednotlivé pasáže nebo požádat o jejich přepsání různými styly. Fantazii se meze nekladou.

Bezplatná verze ChatGPT nabízí jazykový model GPT verze 3.5. Pro čtvrtou – v mnoha ohledech výrazně lepší – verzi si musíte zaplatit ChatGPT Plus, který stojí okolo 520 Kč měsíčně. Tady vidíte, jak si se stejnými úkoly poradil novější model.

Ukázky placeného výstupu GPT-4:

+2

Výsledky GPT-4 jsou v řadě případů lepší, ale nejsou dokonalé. Vždy mějte na paměti, že velký jazykový model generuje sice velmi věrohodně vypadající texty, to ale neznamená, že byste jim měli 100% věřit. Naopak, pokud v nich bude chyba (tzv. halucinace), může být těžší to odhalit, právě proto, že text zní tak důvěryhodně.

Pro výukové účely jsou nicméně všechny uvedené služby nesmírně užitečné. Nezaručí vám samozřejmě, že se naučíte psát jako Hemingway. Ale s trochou trpělivosti pomocí nich vytvoříte takové texty, které projdou i velmi přísnými kritérii. A navíc se při tom můžete hodně naučit – tyto nástroje se nikdy neunaví a věnují vám tolik času, kolik budete chtít.

Není to pro vás nic nového? Pomozte ostatním!

Možná si říkáte, že tento článek pro vás nebyl ničím nový. Vždyť vy tyhle tipy už dávno znáte. Výborně! To znamená, že zrovna tento článek nebyl určen vám, ale bude nejspíše užitečný někomu dalšímu. Tip totiž nemusí být nový pro všechny, stačí, aby byl nový pro někoho. Naopak kdybychom psali jen o úplných novinkách, řada lidí by se o těch „starých známých“ fíglech nikdy nedozvěděla.

Také nejspíš znáte i další fígly, které by se mohly hodit ostatním. Podělte se s námi o své oblíbené zkratky, triky, softwarové nástroje, webové služby a další nástroje, které vám šetří čas. Těšíme se na vaše nápady v tomto anonymním dotazníku. Třeba tím pomůžete i někomu dalšímu.

Reklama

Doporučované