Hlavní obsah

Omotat si mobil kolem zápěstí už není sci-fi. Ale moc se netěšte

Vize ohebného telefonu představená na Lenovo Tech World 2023Video: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Chtěli byste na ruce nosit svůj telefon jako módní doplněk? Firma Lenovo se vrací k dávno zapomenutému konceptu a přidala pár chytrých nápadů. Funkční prototyp už je na světě, ale to neznamená, že o ohebný telefon bude zájem.

Článek

„Dnes vám chci ukázat, jak Motorola nadále posouvá hranice toho, co lze dělat s flexibilním displejem,“ začala svou prezentaci Lexi Valaseková, šéfka týmu Motorola Mobility. V rámci události Lenovo Tech World se postarala o vizuálně asi nejzajímavější novinku. Připomeňme, že od roku 2014 vlastní původně americkou značku Motorola Mobility právě čínská firma Lenovo.

Na první pohled normálně vyhlížející telefon napřed ohnula do tvaru malého budíku. Pak ještě přitlačila a telefon, ohnutý do tvaru písmene U, si nasadila na zápěstí: „Zkoumáme, jak z telefonu, který držíte v ruce, uděláte telefon, který stojí na stole, nebo telefon, který si můžete snadno nasadit na ruku.“

Na první pohled vypadá nasazení na ruku dost nejistě. Při bližším zkoumání videa si ale všimnete, že Valaseková má na ruce speciální náramek, na který se telefon přicvakne.

Foto: Lenovo

Pod telefonem je na zápěstí připravený náramek pro pevné uchycení.

To je dobrý nápad, protože jinak by šlo o dost riskantní záležitost: mobilní telefon se totiž neuzavře kolem celé ruky a tak by mohl snadno spadnout. Náramek se ale – zřejmě pomocí mechanismu podobnému suchému zipu – postará o spolehlivé uchycení.

Ohnout displej umí každý, ale…

Flexibilní displeje už nejsou na trhu s mobilními telefony žádnou novinkou. Ano, pořád je to „drahá hračka“, ale všichni velcí výrobci telefonů s Androidem už mají nějaké své ohebné želízko v ohni. Zatím všechny telefony pracují s ohybem pouze ve stylu knížky: velký displej ohnou v půlce, aby šetřili místo v kapse, a přesto dali uživateli displej s velkou uhlopříčkou.

Motorola na to chce jít jinak. Vývojáři ukázali na tiskové konferenci firmy Lenovo staronový koncept, který využívá ohebného displeje ve stylu náramku.

Jenom proto, že je koncept technicky proveditelný, ale neznamená, že se dočká i masové produkce. Mechanismus celkového ohnutí je komplikovaný z řady důvodů, musí se mu přizpůsobit všechny vnitřnosti telefonu. To může zvyšovat náchylnost k mechanickému poškození při pádu nebo třeba jen při častém používání.

A protože žádná prezentace letos nesmí proběhnout bez zmínky kouzelné fráze „generativní AI“, tak i zde jsme se dočkali. Telefon je díky svému ohebnému tvaru schopen snadno pořídit vaše selfie, pomocí AI nástrojů rozpoznat vaše oblečení a vygenerovat obrázek, který jej vhodně doplní.

Foto: Lenovo

Telefon si pomocí AI nástroje umí vygenerovat tapetu tak, aby ladila s vaším aktuálním oblečením.

Otázkou také je, zda je nositelný telefon skutečně to, co lidé chtějí. Mít na zápěstí řekněme 200 gramů, to už vás může trochu vyvést z rovnováhy. U hodinek bychom takovou hmotnost asi těžko tolerovali. Navíc, pokud je potřeba mít k nasazení na ruku připravený náramek, tak to znamená, že na té ruce nemůžete mít nic jiného. Telefon se tak trochu vylučuje  – nebo minimálně dubluje – s chytrými hodinkami.

Osobně bych si tedy nevsadil na to, že se telefon dostane do produkce.

Reklama

Související témata:

Doporučované