Hlavní obsah

Roztočila se největší větrná turbína na světě. Energií uživí celé město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Roztočila se největší větrná turbína na světě. Energií uživí celé město.Video: Jan Marek

 

Reklama

Na velikosti záleží, a kde jinde se pořád snaží překonávat zbytek světa než v Číně. Tamní firma postavila a spustila rekordní větrník, který ustojí i tajfun.

Článek

Čínská společnost Three Gorges Energy uvedla do provozu dosud největší větrnou turbínu na světě. Její rotor v průměru, neboli od konce jedné čepele přes generátor ke konci druhé čepele, měří ohromujících 260 metrů.

Pro lepší představu - Žižkovská věž v Praze dosahuje 216 metrů, takže oproti té je to ještě o pětinu víc, anebo to je zase o pětinu méně, než kolik má na výšku Eiffelova věž v Paříži, která ční 324 metrů nad srdcem Francie.

Kolosální větrník s označením MingYang Smart Energy MySE 16-260 stojí na 152 metrů vysoké věži, která toho nese skutečně hodně. Jeho střed totiž utváří otočná gondola, uvnitř které je strojovna s ložiskem rotoru s brzdou, kterým prochází hřídel roztáčená větrem opírajícím se do čepelí a pohánějící generátor - celé soukolí váží 385 tun, přičemž každý z trojice nylonových listů dlouhých 123 metrů přidává ještě dalších 54 tun.

Vzhledem k tomu, že rekordní břity by se prořezávaly vzduch méně než 30 metrů nad zemí, postavili Číňané takový stroj na moři, a to v provincii Fu-ťien, kde v Tchajwanském průlivu využívá efektu přírodně vznikajícího „větrného tunelu“.

Právě v této lokaci se podle skupiny Three Gorges Group dostává vítr po většinu roku - přesně tedy 200 dní a víc, i nad rychlost 51 kilometrů za hodinu, což je už nad hranicí sedmé z 12 úrovní Beaufortovy stupnice, která je specifikována jako „prudký vítr“ schopný pohybovat celými stromy a rozbouřit moře.

Kolik elektřiny rekordní turbína vyrobí

Výhodné povětrnostní podmínky a plocha vrtule 50 tisíc metrů čtverečních přinášejí i obrovský výkon, který je v případě tohoto větrníku až 16 MW.

Dosavadní rekordman, turbína V236 od Vestas Wind Systems v Dánsku spuštěná v lednu, měla o jeden megawatt méně, a to byl její průměr menší o 24 metrů.

Převedeno na elektřinu, obří čínský větrník posílá každým svým otočením do rozvodné sítě až 34,2 kilowatthodiny, a jeho provozovatel odhaduje, že ročně to může vyrobit přibližně 66 GWh. Čistou, zelenou energií tak podle firmy Three Gorges Energy bude zásobit okolo 36 tisíc domácností.

Jak však upozorňuje například i server New Atlas, počasí může být se změnou klimatu stále extrémnější, a tak by i produkce větrných elektráren mohla dosahovat ještě vyšších čísel, pokud tedy extrémní počasí ustojí.

MingYang Smart Energy MySE 16-260 je třeba navržený, aby vydržel vichry o rychlosti až 287 kilometrů v hodině, což je pořád o desetinu víc, než ta nejhorší bouře, kterou lidstvo v Tichomoří naměřilo - tajfun Tip z roku 1979 řádící rychlostí 260 kilometrů v hodině.

Čínský tah na branku ve větrné energetice aktuálním mastodontem nekončí. Další tamní firma, tentokrát přímo vládní China State Shipbuilding Corporation, oznámila začátkem roku, že staví větrník o výkonu 18 MW a lze očekávat, že v dohledném čase se pokusí zdolat také hranici 20 MW.

Reklama

Doporučované