Hlavní obsah

Test: Nádherný displej či měsíc bez nabití. Tyhle chytré hodinky nejsou pro vás

Test hodinek.Video: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zvažujete koupi chytrých hodinek? Nezapomeňte, že budete muset řešit různé kompromisy. V našem testu jsme se podívali, jak si s paradoxními požadavky poradilo pět výrobců. Vybrali byste si?

Článek

Chytré hodinky coby kategorie zboží jsou na trhu už přibližně dekádu. Slib byl jasný: nemusíte se dívat na displej svého telefonu, protože ten pošle to nejdůležitější na malý displej na hodinkách. Vy tak získáte zpět část své roztříštěné pozornosti.

Vzápětí se k tomu přidalo ještě sledování kroků, tepové frekvence, spánku a dalších detailů. Jenže v základní myšlence chytrých hodinek tkví kámen úrazu: čím víc toho pro vás mají dělat, tím silnější potřebují baterku. A najednou už se vám nevejdou na zápěstí, a nebo je musíte každou chvíli nabíjet.

Hodinky v našem testu

VýrobceHodinkyCena cca
Amazfit/ZeppBalance Sunset Gray6200 Kč
AppleWatch Series 9 41 mm11 500 Kč
GarminEpix Pro Gen 2 51 mm23 000 Kč
SamsungGalaxy Watch 6 Classic 43 mm8900 Kč
WithingsScanWatch Light 37mm6500 Kč

Za deset let výrobci přišli s několika nápady, jak tento paradox vyřešit. Vybrali jsme pět zástupců – každý reprezentuje širší kategorii –⁠ a podíváme se, pro koho jsou a pro koho naopak ne. (Poznámka: Všechny hodinky k testu zapůjčili oficiální čeští distributoři dané značky.)

Nastavení a ovládání zabere dost času

Klasické hodinky vytáhnete z krabičky, dáte na zápěstí, utáhnete řemínek a máte vystaráno. Pokud ovšem plánujete koupit chytré hodinky někomu, kdo není zrovna fanouškem mobilních hraček, raději jim k tomu přibalte i poukázku na 45 minut vašeho času. Tak dlouho totiž přibližně bude trvat, než se vám hodinky povede spárovat.

+12

Při prvním nastavení měly jednoznačnou výhodu hodinky Apple Watch, jejich výrobce je totiž umožňuje spárovat jen s telefony iPhone, a nemusí tak řešit kompatibilitu se stovkou různých telefonů. Ale i hodinky Withings a Samsung měly docela snadné nastavení a také ovládání. U Samsung Watch je to díky tomu, že používají WearOS, a Withings zase mají o dost jednodušší práci, protože nenabízejí žádné další aplikace nad rámec funkcí od výrobce.

Hodinky Amazfit a Garmin byly někde na pomezí: nastavení bylo rychlé, ale ještě několik dní od instalace člověk postupně objevuje nové skryté funkce v nastavení nebo v různých menu. Obzvláště hodinky Garmin mají těch funkcí a tolik, že doporučuji uživatelům, aby si opravdu sedli s manuálem a naučili se vytvářet si vlastní menu, složky apod.

Všechny testované hodinky nabídly nějaký šikovný prvek na ovládání. Apple, Withings a Amazfit mají otočnou korunku, kterou můžete zároveň stisknout pro potvrzení volby. Samsung Watch 6 Classic mají otočnou lunetu, ovládat je tedy můžete otáčením celého okraje kolem ciferníku, což je s přehledem moje oblíbené ovládání. Garmin má zase pět bytelných tlačítek, a celé ovládání je vymyšlené tak, aby každá funkce byla vybratelná jen pomocí těchto tlačítek. To oceníte třeba v bazénu nebo ve sprše, kde mívají dotykové displeje problémy. Znamená to ale také jisté omezení v tom, jak snadný je výběr položek.

Hmotnost a výdrž (ne)jdou ruku v ruce

Jedním z nejdůležitějších parametrů hodinek je bezpochyby hmotnost. Nikdo nechce chodit nakřivo se zápěstím vytahaným k zemi. A přestože zvyknout se dá časem skoro na cokoli, hodinky přes 100 gramů chce zkrátka málokdo. Hodinky v našem testu váží od necelých 30 gramů (Withings ScanWatch Light) až po více než dvakrát těžší přístroj Garmin Epix.

Zajímavé ale je, že právě tyto protiklady se pak sešly (s nepatrným odstupem) na prvních dvou místech, když měříme délku výdrže. Každý časostroj ale má k natáhnutí životnosti na jedno nabití jiné strategie. Zatímco Garminy po dobu celého měsíce slibují možnost využívat velký jasný barevný displej, Withings –⁠ nejlehčí hodinky testu –⁠ nabízejí displej spíše jako doplněk. Energii spoří tak, že mají jen monochromatický displej, navíc maličký, o velikosti asi pětiny celého ciferníku. Díky tomu jsou hodinky elegantní, i když na první pohled vůbec nepřipomínají chytré hodinky. Zvládají ale ukázat notifikace na displeji, i když si na celý text musíte chvíli počkat.

Aplikace a notifikace

Displej hodinek Withings je příliš malý na to, aby ukázal nějaké pokročilé statistiky. Ty si tak místo toho můžete prohlédnout v telefonu. Pro někoho je takové řešení nepřijatelné, zatímco jiní budou mít z tohoto kompromisu radost.

Každopádně hodinky Apple Watch a Samsung Galaxy Watch vypadají v grafu s výdrží až legračně pozadu. Je to způsobené tím, že jde vlastně o plnohodnotné chytré telefony zmenšené na minimum. Jejich uživatelé na nich mohou diktovat zprávy, instalovat aplikace, na dálku aktivovat spoušť foťáku na svém telefonu apod. Mají také své asistenty: Siri od Apple a Bixby od Samsungu, některé funkce dokonce zvládnou bez spojení s telefonem.

Za takovéto funkcionality ale zaplatíte právě tou nízkou výdrží. Můžete se – když si povypínáte všechny pokročilé funkce – dostat až na den a půl, ale pak budete muset hodinky nabít. Řada uživatelů to řeší tak, že zkrátka hodinky nabíjí přes noc, spolu s telefonem. Pak ale nemohou využít monitorování spánku nebo buzení skrze hodinky.

Chytré hodinky a soukromí

Pokud máte rádi plně pod kontrolou svá data, většina chytrých hodinek pro vás bude představovat noční můru. V rámci monitorování zdraví a fitness o vás ví opravdu první poslední: vaši polohu (pomocí GPS), kroky, tepovou frekvenci, data o spánku, cvičení… K tomu musíte obvykle zadat svůj věk nebo datum narození, váhu a výšku. Dohromady jde o pořádný balík dat na to, abyste se zajímali o to, kdo s ním co bude dělat.

Když už jsme u notifikací: všechny hodinky v testu se nějak snaží uživateli usnadnit počáteční nastavení notifikací, ale stejně to budete muset v průběhu používání měnit. Pokud aktivně využíváte na mobilu více než deset aplikací, budete vám zápěstí vibrovat tak často, že už samotné notifikace postrádají smysl a začnete je ignorovat. Radím proto pustit si do hodinek jen ty notifikace, které mají prioritu: zprávy, telefonáty, důležité e-maily. Připravte se, že nastavit to nebude jednoduché. Naštěstí mají všechny hodinky režim „Nerušit“, opět si ale budete muset v nastavení vybrat, co přesně ten režim znamená pro vás.

Pro koho vlastně chytré hodinky jsou?

Jak jste viděli ve videu, do testovací arény jsem nakonec neplánovaně přihodil i šesté hodinky. Moje staré věrné Casio Waveceptor Edifice, které mám už 15 let. Za tu dobu jsem je nemusel ani jednou nabíjet (mají solární nabíjení) ani seřizovat (synchronizace času v Evropě funguje přes rádio).

Tím nechci říci, že si máte jít koupit tyto hodinky. Ale chci připomenout, že chytré hodinky zkrátka v některých ohledech nemohou soupeřit s klasikou. Doporučuji tedy zvážit a vyzkoušet, jaké výhody vám chytré hodinky opravdu přinesou. Které ze zmíněných funkcí vás lákají a zlepší váš den?

Které hodinky pro koho?

Přehledový článek nemůže nahradit plnohodnotnou recenzi jednotlivých zařízení. Místo toho jsem chtěl ukázat zástupce různých přístupů k tomu, co by chytré hodinky vlastně měly umět.

  • Apple Watch a Samsung Watch jsou klasické chytré hodinky, které jsou v podstatě druhým displejem pro mobilní telefon. Mají pokročilé a pohodlné funkce a očekávat od nich můžete malé, ale jinak plnohodnotné dotykové aplikace. Platíte za to ale daň v podobě každodenního nabíjení.
  • Garmin Epix Pro 2 jsou jako univerzální švýcarský nůž. Když si je nasadíte, tak víte, že jde o seriózní kus techniky, který vás nenechá ve štychu ani uprostřed pralesa. Garmin zná své tradiční publikum: sportovci, atleti, outdooroví nadšenci. Ti, kdo skutečně použijí všechny jejich funkce, nejspíš někde trénují na příští olympijské hry.
  • Withings ScanWatch Light naopak vytvořily novou kategorii hodinek. Zachovali většinu chytrých funkcí, jen některé z nich běží pouze v režimu záznamu. Komu jde především o zaznamenávání dat na později, toto může být dobré řešení. Na první pohled hodinky totiž vůbec nevybočují, vzhledem ani velikostí, což bude pro řadu lidí podstatné.
  • Hodinky Amazfit Balance mají už v názvu informaci o tom, že se snaží vyvážit funkce chytrých hodinek s pokročilou výdrží. To se jim podařilo překvapivě dobře. Pro někoho bude problematické sdílení osobních dat s čínskou mateřskou firmou. Po chvíli nastavování měly jedno z nejlepších ovládání v testu.

Tím chci připomenout, že chytré hodinky zkrátka nejsou pro každého. Proto také tento test nemá žádné vítěze ani poražené. Každý potřebujeme jiné hodinky, a proto je skvělé, že je konečně opravdu z čeho vybírat.

Pokud hledáte dárek na poslední chvíli, určitě bych chytré hodinky nekupoval bez konzultace s obdarovanou osobou. Zvažte také, zda jste ochotni jim s nastavováním a párováním hodinek pomoci. Z testovaných kusů bych jako dárek člověku, který není fanoušek do technologických hraček, doporučil asi jedině Withings. Tedy hodinky, které nejlépe maskují, že jsou chytré.

Všechny ostatní chytré hodinky mají dotykový displej, ohromné množství funkcí, prakticky libovolný vzhled, jaký si nastavíte a vymazlíte. Mohou měřit vaše sporty, zdraví, spánek. Mohou vás informovat o všem, co se na vašem mobilu šustne, nebo vás naopak od mobilu odříznout. Je na vás, abyste posoudili, jakou roli vlastně hodinky mají hrát. A podle toho vybrali ty, které do vašeho (vysněného i reálného) života nejlépe zapadnou.

Reklama

Související témata:

Doporučované