Hlavní obsah

Video: Start byl úspěšný, USA se pokouší o první soukromé přistání na Měsíci

Další mise na Měsíc. USA se opět pokoušejí o první soukromé přistání.Video: Jan Marek

 

Reklama

aktualizováno •

Před více než 50 lety lidé dokázali šestkrát dostat na Měsíc astronauty. Od té doby technologie pokročily, a přesto tam dnes nedokáže přistát ani loď. Ani od soukromé firmy. Teď to zkouší další a může pomoci i přistání astronautů.

Článek

V úvodní videoreportáži tohoto článku se můžete podívat na zážeh raketových motorů a zároveň kosmické mise, která je letos již druhou, jež usiluje o historicky první dobytí Měsíce soukromou firmou. A znovu je z USA.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Ve čtvrtek v 7:06 ráno středoevropského času (SEČ) z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartoval Falcon 9 od americké společnosti SpaceX. Není to ale její ředitel Elon Musk, kdo chce prvenství ukořistit. Jeho raketa na oběžnou dráhu jen vynáší přístroj, který se o to pokusí a sám přitom nese cenný náklad.

Ze 40násobku rychlosti zvuku na méně než metr za sekundu

Půlhodiny od startu, po oddělení prvního stupně Falconu 9, vypustí druhý stupeň lunární přistávací modul (pozn. red. lander) Nova-C od další americké firmy Intuitive Machines, který sám vyrazí k Měsíci. Pomocí translunárního manévru (TLI) a rychlosti přes 40 tisíc kilometrů v hodině by měl na jeho orbitě být do týdne a pokusit se přistát 22. února. Sestup zahájí z výšky 100 kilometrů a zpomalit má až k rychlosti necelého jednoho metru za sekundu.

„Vstoupíme na lunární orbitu. Zkontrolujeme všechny systémy. Využijeme lunární povrch ke zlepšení našich navigačních řešení. A potom zahájíme brzdný manévr, abychom se v podstatě zbavili energie získané na oběžné dráze a přiblížili se k místu přistání. Než se k tomuto místu ale dostaneme, tak uděláme sken k nalezení bezpečných zón, skal a balvanů. I snímání mračen,“ popisuje Tim Crain z Intuitive Machines v úvodním videu tohoto článku, jak bude dosednutí jejich landeru na lunární povrch probíhat.

Aktualizováno v 8:12: Doplnili jsme záznam oddělení modulu Nova-C od druhého stupně Falconu 9 na zemské oběžné dráze. Animace dalšího průběhu mise IM-1 si můžete prohlédnout v úvodní videoreportáži tohoto článku.

Oddělení modulu Nova-C od druhého stupně Falconu 9 na zemské oběžné dráze.Video: Jan Marek

„Pak sletíme a budeme se vznášet 30 metrů nad místem přistání, načež provedeme vertikální sestup. A to nám dává hodně prostoru k ujištění se, že je vše v pořádku a stabilní pro finální přistávací sekvenci,“ doplňuje v reportáži. Manévr takto popisoval už v roce 2019.

Modul pomůže lidem přistát na Měsíci

Lander od Intuitive Machines by měl dosednout v kráteru Malapert A u jižního pólu. A pokud to dokáže, bude to poprvé, co takto na Měsíci přistála soukromá firma, a k tomu půjde o první americký přistávací modul na lunárním povrchu od misí Apollo, tedy za více než 50 let. A zároveň by měl přispět i k návratu člověka na Měsíc v rámci nového programu NASA Artemis.

Nova-C jinak známý i jako Odysseus po bájném hrdinovi z řeckých mýtů využívá jako palivo směs kapalného metanu a kyslíku a pro dosednutí má šest nohou. Šestihranný lander v průměru měří 1,5 metru a na výšku čtyři metry. Váží pak 1,9 tuny, a z toho 100 kilogramů tvoří náklad.

„Nemáme žádný nákladový prostor nebo tedy jediné místo na náklad. Je to opravdu jen na naší představivosti a potřebách našich zákazníků, aby se kdekoli na této struktuře našlo místo k připevnění nákladu,“ dodává Crain.

Přistávat se bude tam, kde je voda

Přistávací modul Odysseus k Měsíci nese 12 zásilek. Z toho je polovina komerční a polovina je pro NASA, která se chce pomocí šestice vědeckých nástrojů připravit co nejlépe pro návrat astronautů – první ženy a první osoby jiné barvy pleti – na lunární povrch v roce 2026. Půjde o misi Artemis 3, která bude také směřovat na jižní pól, kde už dříve orbitální sondy zjistily přítomnost ledu.

„Je tam led z vody. Voda, to je vodík do paliva a kyslík na dýchání. Naučíme se, jak na Měsíci pracovat delší dobu. Naučíme se, jak fungovat mimo dosah planety Země a jak zužitkovat zdroje na Měsíci. A všechno toto bude přípravou na to, abychom nakonec letěli na Mars,“ řekl už loni v lednu zástupce ředitele NASA Robert Cabana.

Mezi přístroji amerického vesmírného úřadu je na palubě landeru navigační dopplerovský lidar (NDL), tedy inovativní a přesnější orientační systém pro sestup a přistání za pomoci laseru, kamerový systém monitorující sloupec prachu, který trysky landeru rozvíří při dosednutí, a jeho dopad na modul. Půjde ale i o senzory rádiových vln a pro studování, jak těžké bude z jižního pólu Měsíce komunikovat se Zemí. V provozu by přístroje měly být 14 dní, dokud bude na solární panely modulu svítit Slunce.

NASA jde firmám vstříc, chce být rychlejší a úspornější

Odysseus by měl přitom být první ze tří Nova-C landerů, které má Intuitive Machines v plánu na Měsíc poslat. Na jejich vývoj získala finance i přímo od NASA. Přesně šlo o 77,5 milionu dolarů, a to v rámci dohody o komerční přepravě zásilek na lunární povrch (CLPS).

Co už lidstvu přineslo dobývání vesmíru?

K čemu je běžnému člověku, že pouští rakety do kosmu? Přináší to pokrok a celou řadu vynálezů, které lidstvo používá každý den.

Vesmírné programy a s nimi spjatý výzkum a průmysl přinesly třeba satelitní komunikaci, GPS navigaci a předpovědi počasí, ale i filtraci vody, žáruvzdorné materiály, termofólie nebo paměťovou pěnu. A pronikly rovněž do medicíny, kam přinesly technologie například pro vyšetření rakoviny prsu, srdeční pumpu, léky a kojeneckou výživu.

Díky kosmonautice máme i fotoaparáty v telefonech. A do budoucna vědci i firmy plánují i těžbu a zpracovávání kovů a jiných minerálů přímo v kosmu nebo doufají také v objevení úplně nových materiálů.

NASA technicky vzato takto v roce 2019 přispěla firmě na vývoj, ale v podstatě si u ní spíše zaplatila místo pro svůj náklad. A takto se dohodla celkem už se 14 podniky – včetně známých SpaceX a Blue Origin.

„Doufáme, že tento model bude znamenat častý, rychlý a cenově dostupný přístup na Měsíc. Tyto dodávky budou znamenat více zkoumání Měsíce než kdy dřív a pomůže nám se připravit na přistání první ženy a osoby jiné barvy pleti na povrchu Měsíce v programu NASA Artemis,“ doplňuje v reportáži SZ Tech Megan Cruzová z oddělení komunikace amerického úřadu pro letectví a kosmonautiku.

Předchozí selhání

Mluvčí NASA toto prohlásila 8. ledna před startem dalšího amerického landeru Peregrine od soukromé firmy Astrobotic, který měl zkusit na povrchu Měsíce přistát jako první. O jeho cenném nákladu už redakce SZ Tech psala. Do jeho vývoje dal americký úřad dokonce 108 milionů dolarů. Krátce po oddělení od rakety ještě na zemské orbitě ale utrpěl kritickou ztrátu paliva, a tak jej firma udržela jen 10 dní v kosmu, a pak navedla k řízené destrukci v atmosféře.

A i kdyby teď selhal také Odysseus, plány NASA s misí Artemis 3 to přesto neohrozí. Už je rozhodnuto, že přistání astronautů by se mělo uskutečnit v lodi Starship od SpaceX. A partnerů v rámci CLPS má americký vesmírný úřad víc, takže případně má dál z čeho vybírat, což přiznává a vnímá kladně i přímo Intuitive Machines.

„Technologie stavění vesmírných lodí je tak pokročilá a komerčně dostupná, že máme širokou paletu nástrojů, ze kterých vybírat. Ale je to integrace systémů, které budou fungovat na lunárním povrchu v plně automatizovaném smyslu, to je tady ta opravdová výzva. A umět to dělat způsobem, který je komerčně dostupný a zároveň aby NASA byla jedním z mnoha dalších zákazníků, o tom je ta výzva pro nás,“ říká dál v úvodním videu tohoto článku viceprezident firmy Tim Crain.

„Podle mě je komercializování vesmíru obecně začátkem nové éry, speciálně pak létání na Měsíc a otevření jeho prostoru soukromým firmám k vzájemné konkurenci. Myslím, že to je nová éra a vytvoří to nový ekosystém v komerčním vesmíru, což je podle mě úžasné pro celý průmysl,“ dodává Kam Ghaffarian, spoluzakladatel firmy.

Měsíc už dobývaly i jiné firmy – nejen z USA

V dubnu 2023 o první dobytí Měsíce soukromou firmou v historii usilovala japonská společnost ispace. Těsně před dosednutím na jeho přivrácené straně v kráteru Atlas blízko Moře chladu ale ztratila se svým landerem Hakuto-R kontakt. Později vyšlo najevo, že modul klesal moc rychle a do povrchu narazil. Už v roce 2019 se o přistání snažil také izraelský podnik SpaceIL, jeho Beresheetu ovšem selhal při brzdném manévru gyroskop, a tak rovněž havaroval.

Reklama

Doporučované