Hlavní obsah

Video: Roboti dostali novou kůži. Je ještě měkčí a živější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Robotická kůže je nově ještě měkčí, živější a stroje s ní jsou jemnější.Video: Jan Marek

 

Reklama

Díky pokroku v robotice je možné, že humanoidní stroje budou jednou od lidí k nerozeznání. Až na jeden detail, který je znát na omak. Avšak i na poli robotické kůže udělala věda pokroky.

Článek

Vědci z kanadské Univerzity Britské Kolumbie (UBC) ve spolupráci s inženýry z firmy Honda vytvořili inovativní měkké senzorické zařízení, které slibuje revoluci v oblasti robotiky, ale i třeba tvorby protéz.

Chytré, natahovatelné a velice citlivé kanadské čidlo znamená významný krok vpřed pro technologické odvětví a má potenciál vylepšit zručnost i citlivost dotyků, kterými disponují současné umělé náhrady amputovaných končetin – anebo tyto schopnosti propůjčit robotům.

Senzorické zařízení, které připomíná a také na protézách či robotech zastupuje kůži, umožňuje vykonávat činnosti, které byly dříve pro stroje skutečnou výzvou, jako třeba jemný úchop měkkého ovoce.

Měkká, lidskému orgánu podobná textura by rovněž mohla přispět k tomu, aby interakce člověka s jeho mechanickými pomocníky byla bezpečnější a „živější“ čili organičtější.

Autorem čidla a vědecké studie o něm, kterou publikoval i uznávaný časopis Nature, je doktor Mirza Saquib Sarwar. Vytvořil jej v rámci své doktorandské práce v oboru Elektrického a počítačového inženýrství na Fakultě aplikovaných věd UBC.

„Náš senzor dokáže cítit několik typů silového působení a umožňuje protézám anebo robotickým končetinám precizně reagovat na stimulaci dotekem. Uvedu příklad – strojová paže může uchopit i křehké předměty jako vejce či sklenici vody, aniž by je rozbila nebo upustila,“ říká vynálezce.

Z čeho je umělá kůže

Kanadské čidlo se z většiny skládá ze silikonové gumy, což je materiál běžně užívaný pro tvorbu speciálních rekvizit ve filmech, kde často simuluje lidskou kůži. Unikátní design zařízení pak umožňuje, že se může kroutit, mačkat či vrásčit, a tak připomíná vlastnosti orgánu člověka.

Umělá kůže trochu připomíná tradiční dotykové obrazovky, které známe z moderních mobilních telefonů. Oproti nim však využívá slabých elektrických polí k detekci objektů, dokonce i na určitou dálku, a tak dokáže spočítat (cítit) sílu působící na svůj povrch.

„Na rozdíl od dotykových obrazovek je tento senzor ohebný a stále umí registrovat silové působení na povrchu nebo podél něj. Tato unikátní kombinace je klíčem pro nasazení technologie v oblasti robotiky a strojů, které jsou v kontaktu s člověkem,“ dodal doktor John Madden, který je spoluautorem zařízení a studie.

Ruku přiložila automobilka, která už humanoidy vyvíjí

Přelomovou technologii vědci z  UBC vyvinuli s pomocí Frontier Robotics, což je výzkumný institut japonské automobilky Honda, která je pro svou práci v oblasti robotiky se zaměřením na humanoidy známá už od 80. let. Také už vyvinula a stále zlepšuje vlastního androida Asimo.

Výhodou je také možnost vyrábět čidla ve velkém. „Spolu s tím, jak se rozvíjí a postupuje také umělá inteligence, bude role citlivé robotické kůže stále zásadnější proto, aby chytřejší a chytřejší stroje působily skutečně co nejvíc lidsky,“ dodal ještě Madden.

„Jak se čidla budou dál vyvíjet, aby působila jako opravdová kůže a dokázala třeba detekovat teplotu, a dokonce poškození, bude potřeba, aby roboti byli ještě chytřejší a věděli, kterým senzorům zrovna věnovat pozornost a jak reagovat. Vývoj senzorů a umělé inteligence budou muset jít ruku v ruce,“ doplnil spoluautor vynálezu.

Reklama

Související témata:

Doporučované