Hlavní obsah

Video: Štastné a veselé přejí astronauti z Mezinárodní vesmírné stanice

Štastné a veselé přejí astronauti z Mezinárodní vesmírné staniceVideo: Jan Marek

 

Reklama

aktualizováno •

Jako každý rok posílají astronauti z oběžné dráhy vánoční a novoroční pozdravy na Zemi a redakce SZ Tech je zprostředkuje ve videu čtenářům.

Článek

Ve výšce necelých 400 kilometrů nad zemským povrchem žije a pracuje mezinárodní posádka složená ze sedmi osob. Pohybují se při tom rychlostí téměř 29 970 kilometrů za hodinu, takže celou planetu oběhnou za 90 minut a za jeden jejich den proletí až 16 východy a západy Slunce.

Na životě astronautů při jejich misi na oběžné dráze je máloco obyčejné. Kromě výstupů do otevřeného kosmu provádí v dalším čase vědecké práce a experimenty, mezi kterými vedle chvil osobního volna musí také dvě hodiny denně cvičit, aby jim v mikrogravitaci neřídly kosti a neubývala svalová hmota.

Na to vše je pro ně na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vyhrazeno 388 kubických metrů obytné plochy - bez plavidel zakotvených u komplexu při výměně nákladu či posádky.

Samotný americký úřad NASA tuto výměru přirovnává k prostoru „většímu než dům o šesti ložnicích“, který má šest ubikací na spaní, dvě koupelny, posilovnu a výklenek s okny nabízející 360stupňový výhled. Z jednoho konce na druhý také měří bezmála 109 metrů, tedy skoro tolik jako americké fotbalové hřiště.

Tuto orbitální vědeckou základnu obývají astronauti střídající se z 18 různých zemí nepřetržitě už od listopadu roku 2000. A přestože je pro ně život a práce na ní takto nevšední, snaží se je i v tomto prostoru a prostředí stále prokládat i obyčejnými, ba dokonce nejtradičnějšími činnostmi a zvyky - a patří k nim i Vánoce.

Jak se na oběžné dráze slaví Vánoce

Sváteční obyčeje na ISS zůstávají vesměs totožné jako na Zemi. Třeba podle americké tradice se na stanici podává vánoční krocan a šťouchané brambory, ale i horké kakao nebo cukroví, které na Mezinárodní vesmírnou stanici okolo začátku prosince i spolu s dalšími zásobami a nástroji na oběžnou dráhou vynáší nákladní loď Cargo Dragon od SpaceX.

Jak si lze ale prohlédnout v úvodním videu tohoto článku, štědrovečerní tabule na orbitě nevypadá jako ta u běžného člověka doma na zemském povrchu.

Veškeré sváteční dobroty si astronauti servírují ve stříbrných vakuovaných obalech, jak to jen umožňují podmínky přepravy raketou a nulová gravitace v komplexu. Ani to však nijak neponižuje atmosféru Vánoc v kosmickém prostoru. Členové posádky si rovněž předávají dárky, které jim kosmické agentury ze Země posílají například i v podobě materiálů k jejich oblíbeným pokusům. A novoročním přáním se překvapují v zavěšených tematických ponožkách. Sami se přitom oblékají do vánočních svetrů a čapek.

Průběh oslav svátků na ISS si lze také prohlédnout v úvodnímu videu tohoto článku, které redakce SZ Tech sestříhala především z letošního vánočního a novoročního přání astronautů, ale ukázky tradic udržovaných na vesmírné stanici jej prokládají.

Tuto zdravici publikujeme již podruhé. Poprvé to bylo v prvním roce s koronavirovou pandemií, kdy jsme v ní mimo jiné nabídli i vzkaz posádky z oběžné dráhy z roku 2010, ve kterém lidem na Zemi vcelku nadčasově přáli soudržnost a chvíle strávené s rodinou. A v době prvního roku s válkou na Ukrajině, tedy v další nelehké době, toto jejich přání připomínáme a rovněž aktualizujeme i o letošní pozdravy. Nový sestřih je ke zhlédnutí výše.

Reklama

Doporučované