Hlavní obsah

Zaplaťte předplatné, pak unesené dítě najdeme, šokoval Volkswagen policii

Foto: foto: tiskové materiály VW, koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Automobil Volkswagen Atlas SUV 2021 je vybaven systémem Car-Net pro vzdálené sledování. Firma ale odmítla policii sdělit polohu ukradeného auta.

Reklama

Dvouleté dítě bylo v autě, které zloději ukradli v USA. Vozidlo bylo vybaveno vzdáleným systémem sledování. Firma ale odmítla policii sdělit polohu, dokud „někdo nezaplatí 150 dolarů“. Volkswagen přiznal, že jde o „vážné selhání“.

Článek

Služba Car-Net slouží k dálkovému ovládání novějších automobilů Volkswagen pomocí vzdálené aplikace. Umožňuje třeba zapnout na dálku světla, odemknout dveře nebo nastartovat motor. A v případě potřeba také zjistit přesnou aktuální polohu vozidla.

Když policie v okrese Lake County v americkém státě Illinois obdržela informace o krádeži vozidla, ve kterém se navíc nacházelo dvouleté dítě okradené 34leté ženy, okamžitě kontaktovala poskytovatele služby Car-Net. Ale dozvěděli se, že „jim nemůžou pomoci, dokud někdo neuhradí 150 dolarů za opětovnou aktivaci uživatelského účtu“.

Bohužel v tomto případě došlo k závažnému porušení procesu.
Mark Gillies, mluvčí Volkswagen

Okradená žena byla přitom vážně zraněna. Než její příbuzní dohledali potřebné údaje a zaplatili aktivaci služby Car-Net, uběhlo „pekelných 16 minut,“ popsal pro deník Chicago Tribune absurdní situaci Chris Covelli z policejního oddělení.

„Náš detektiv je prosil a popisoval nesmírně naléhavé okolnosti, ale zástupce firmy trval na svém, prý jde o firemní pravidla,“ uvedl Covelli.

Unesené dítě se podařilo zachránit, ovšem nikoli díky spolupráci firmy. Únosci jej vyložili z ukradeného auta a pokračovali v cestě. Zpoždění však podle policie vedlo ke ztrátě času při vyšetřování probíhajícího únosu a krádeže.

Krádež a únos za bílého dne

Co se přesně stalo? Žena zaparkovala své auto značky Volkswagen Atlas před svým domem asi v 15:30 místního času. Jedno ze svých dětí odnesla dovnitř a pak se do auta vrátila pro svého dvouletého syna.

„Když se vrátila ven, vjel na její příjezdovou cestu sedan BMW, ze strany spolujezdce vystoupil muž a pokusil se nastoupit do ženina SUV VW Atlas 2021,“ popsala policie incident. Žena, která je v šestém měsíci těhotenství, se s mužem přetahovala, načež ji muž udeřil a srazil na zem.

„Podezřelý nebral ohled na ženu ani na její dítě,“ uvedl Covelli s tím, že žena křičela, že v autě sedí její dítě. Pachatelé ji následně při odjezdu přejeli jejím vlastním autem. Přes způsobená poranění žena dokázala zavolat policii a popsat jim incident.

Šlo o vážné pochybení, přiznal Volkswagen

Policie s vědomím, že je toto relativně nové vozidlo (rok výroby 2021) vybaveno vzdálenou lokalizační službou, okamžitě kontaktovala poskytovatele Car-Net. Tam jejich žádost o sdílení polohy ukradeného auta z nepochopitelných důvodů odmítli, dokud „někdo nezaplatí 150 dolarů“.

To je přitom v rozporu s oficiálními postupy firmy Volkswagen. Dokonce přímo na webu Car-Net je uvedeno, že lokace ukradeného auta patří mezi speciální služby, které jsou dostupné právě policii.

Foto: vw.com

Služba pro lokaci ukradeného vozidla je dostupná „institucím, které se zabývají vymáháním práva“, tedy například právě policii.

Policie uvedla, že trvalo celkem 30 minut, než jim Car-Net konečně dodal aktuální informace o poloze ukradeného auta.

„Je zřejmé, že je to velký problém. Existují informace, které by mohly zachránit život, a my jsme čelili nesmyslným překážkám, když jsme se pokusili tyto informace získat,“ řekl Covelli. Uvedl také, že většina firem rozumí, že v takových případech jde o čas.

Společnost Volkswagen uvedla, že jde o vážné pochybení způsobené chybným vyhodnocením třetí strany: „Volkswagen má s externím poskytovatelem podpůrných služeb Car-Net zaveden postup, který zahrnuje i nouzové požadavky od policie. Tento postup úspěšně aplikovali i v předchozích případech,“ uvedl mluvčí VW Mark Gillies.

„Bohužel v tomto případě došlo k závažnému porušení procesu,“ řekl mluvčí firmy Volkswagen. „Situaci řešíme se zúčastněnými stranami.“

Únosci dvouleté dítě vysadili z auta na parkovišti, kde si jej všimla náhodná kolemjdoucí. Zavolala policisty a postarala se o dítě až do jejich příjezdu.

Přibližně v té době teprve probíhala platba za předplatné lokalizační služby. Policie následně našla ukradené auto, po pachatelích nadále pátrají. Okradená žena utrpěla zranění pánve a lokte, byla ošetřena a její stav byl dle článku Chicago Tribune stabilizovaný.

Reklama

Související témata:
Satelitní navigace

Doporučované