Hlavní obsah

Technici pomocí sudů s pivem zkoušeli novou lanovku v Kraličáku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Bezmála dvě stě pivních sudů dnes při zatěžkávacích zkouškách převážela nová šestisedačková lanová dráha v horském areálu Kraličák na Šumpersku.

Článek

Majitelé letos do modernizace vybavení investovali 250 milionů korun. Výsledky zkoušek lanové dráhy od firmy Doppelmayr-Garaventa vyhodnotí Drážní úřad a poté bude zahájen zkušební provoz lanovky.

Stavba nové lanovky v areálu Kraličák trvala osm měsíců a drážní zkoušky investici završí. „Drážní úřad následně vydá průkazy způsobilosti k jednotlivým dílčím systémům a celé lanové dráze. Dále provede praktické a znalostní zkoušky obsluhy a uvede lanovku do zkušebního provozu,“ řekla mluvčí areálu Petra Křížková.

Technici postupně zkontrolovali například rozběhové systémy nové lanovky a na závěr provedli zkoušky brzdných systému. Na sedačky lanovky kvůli simulaci plného zatížení umístili 185 sudů s pivem, které půjčil Pivovar Hola z nedalekých Hanušovic.

Areál Kraličák nedaleko Starého Města na Šumpersku zabírá více než 600 hektarů a čítá 12 sjezdovek o celkové délce 10,5 kilometru. Sjezdovky jsou vybaveny sedmi vleky. Letos bylo do areálu investováno 250 milionů korun, další stovky milionů korun mají následovat v příštích letech. Díky postupným investicím by se měla zvýšit roční návštěvnost areálu z nynějších 215 000 až na 600 000 lidí v roce 2025.

Reklama

Doporučované