Hlavní obsah

Těm dáme, to jsou kluci zlatí, říká Pelta na odposleších. Firmy předem věděly, kdo získá zakázku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Proč šéf českého fotbalu podle policie nezákonně ovlivňoval rozdělování stamilionů pro sport? Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Policisté tvrdí: Šéf českého fotbalu Pelta rozděloval peníze na sport tak, aby z toho těžil jeho klub. Zakázky na nová hřiště a umělé trávníky z dotačních peněz dostávaly firmy, které pak sponzorovaly Peltův Jablonec. Odposlechy, které Seznam exkluzivně získal, verzi detektivů podporují.

Článek

Letos v lednu se šéf českého fotbalu Miroslav Pelta hodně rozzlobil. Dostal se k němu e-mail, který rozeslala jihomoravská společnost Prostavby. Společnost, která se zaměřuje například na budování sportovních hřišť.

Člen vedení firmy Jaroslav Bubla v něm upozorňuje ostatní firmy, na jaké zakázky se v příštích měsících chystají.

„Rozumíš mi, takhle to není dobře, když to dělají ty lidi, to jsou debilové, chápeš?" rozčiloval se Pelta v pronajatém bytě, kde se scházel s náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou a společně řešili, jak rozdělí skoro půlmiliardu určenou na letošní podporu sportu.

Detektivové Peltu s Kratochvílovou začátkem května zatkli a obvinili z dotačních machinací. A tenhle tajně nahraný rozhovor je jedním z těch, jimiž stíhání podpírají: Pelta podle detektivů porcoval dotace tak, aby vyhověl stavebním firmám a také svému fotbalovému klubu v Jablonci.

Zemanovi futsalisté. Dáme jim 3,6 milionu, je to z Hradu, říká Pelta na odposleších.Video: Vojtěch Blažek

Firmy tak údajně předem věděly, které zakázky z dotačních peněz nakonec budou dělat. Přestože o příjemcích peněz z řad sportovních klubů ještě Ministerstvo školství oficiálně nerozhodlo.

Pelta také na jedné z nahrávek, jejichž přepis Seznam získal, říká, že jistým lidem musí dotaci (anebo zakázku z ní plynoucí) určitě přiřknout. Protože jsou to „kluci zlatí", kteří mu „dávají dva miliony do fotbalu".

Peltovo vyjádření se Seznamu nepodařilo získat. Peltův mobil byl nedostupný, na žádost o rozhovor neodpověděl ani jeho advokát. Podle informací Seznamu Pelta policistům do protokolu řekl, že žádné dotace neovlivňoval. Jen běžně lobboval za peníze pro fotbal.

Detaily příběhu v úvodním videu.

Reklama

Doporučované