Hlavní obsah

Téměř polovina Rusů je pro odvolání premiéra Medveděva, vaz mu láme obvinění z korupce

Podle průzkumu by 45 % Rusů souhlasilo s odvoláním premiéra Medveděva.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Medveděvova mluvčí uvedla, že premiér si s výsledky průzkumu nedělá starosti, protože byl udělaný na politickou objednávku.

Článek

Pětačtyřicet procent Rusů by podpořilo odvolání Dmitrije Medveděva z funkce premiéra. Vyplývá to z průzkumu nestátní sociologické agentury Levada. Pravidelné průzkumy ukazují, že důvěra lidí k premiérovi v letošním roce neustále klesá. Vyčítají mu prý špatné výsledky vnitřní politiky.

V dubnu plnou důvěru Medveděvovi vyjádřila pouhá tři procenta Rusů, loni v květnu to přitom bylo 14 procent. Osmnáct procent dotázaných odpovědělo, že jsou rozhodně pro odvolání premiéra, 27 procent respondentů je spíše pro. Setrvání premiéra ve funkci podpořilo 33 procent dotázaných.

Výsledky průzkumu se podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova bude zabývat i prezident Vladimir Putin, je prý ale potřeba dalšího šetření. Peskov dodal, že ekonomická situace země je obtížná a vláda nese těžké břemeno.

Medveděv výsledky průzkumu podle jeho mluvčí Natalije Timakové nepovažuje za důležité. „Předseda vlády nepřikládá velký význam výsledkům průzkumu, zvláště těm, které vydala agentura Levada na jasně danou politickou objednávku," uvedla Timaková.

Opoziční lídr Alexej Navalnyj Medveděva v březnu obvinil ze zneužití úřadu a z obohacování na úkor státu. Natočil film, který obsahoval informace o majetku předsedy ruské vlády, jehož hodnota prý dalece přesahuje Medveděvovy legální příjmy. Ve filmu poukázal na premiérovy vily a jachty, zamaskované pod dobročinnými fondy. Na internetu film zhlédly miliony diváků. Bezmála stovku ruských měst pak zasáhla vlna protivládních protestů.

Pokles popularity Medveděva podle sociologů způsobily kromě obvinění z korupce také narůstající ekonomické problémy země a pokles euforie po připojení poloostrova Krym k Ruské federaci v roce 2014. Podle některých odborníků Rusové premiérovi vyčítají špatné výsledky vnitřní politiky.

Obliba prezidenta Vladimira Putina zůstává přitom vysoká. V únoru i březnu si jej pochvalovalo přes 80 procent lidí. Premiéra v žebříčku popularity v dubnu předstihli i ministři obrany a zahraničí Sergej Šojgu a Sergej Lavrov nebo vůdci nacionalistů a komunistů Vladimir Žirinovskij a Gennadij Zjuganov.

Reklama

Doporučované