Hlavní obsah

Terorista vítězem olympiády? Podle lidskoprávních aktivistů ano

Foto: Profimedia.cz

Olympijský vítěz ve střelbě ze vzduchové pistole Džavád Forúghí.

Reklama

Džavád Forúghí se stal prvním Íráncem v historii, který získal zlatou olympijskou medaili ve sportovní střelbě. Zároveň je ale také členem Íránských revolučních gard, tedy organizace figurující na teroristickém seznamu USA.

Článek

Jednačtyřicetiletý závodník byl nejlepší ve střelbě vzduchovou pistolí, výkonem 244,8 bodu dokonce dosáhl nového olympijského rekordu. Íránská sportovní a lidskoprávní organizace Spojení za Navida ale napsala dopis izraelskému listu The Jerusalem Post, v němž píše, že udělení zlaté olympijské medaile střelci Džavádu Forúghímu „považuje za katastrofu nejen pro íránský sport, ale i celou mezinárodní komunitu a zvláště pro reputaci Mezinárodního olympijského výběru. Jednačtyřicetiletý Forúghí je dlouholetým členem teroristické organizace (Iránských revolučních gard).

Pořadatelé olympiády napsali po Íráncově vítězství blahopřejný tweet, jejž si na sociální síti mohlo přečíst přes šest milionů lidí, kteří oficiální účet olympijských her sledují.

Organizace Spojení za Navida se jmenuje podle popraveného šampiona v zápase řeckořímském Navida Afkarího. Ten byl zatčen kvůli své účasti na protirežimních demonstracích v roce 2018. Afkarího měl režim ve vězení mučit, v září loňského roku byl pak popraven.

Na olympionikovo členství v Íránských revolučních gardách upozornila mimo jiné Masih Alinejadová, íránsko-americká novinářka a bojovnice za ženská práva, spolu s bývalým řeckořímským zápasníkem Sardarem Pashaeim. Alinejadová nedávno informovala, že íránský režim plánoval její únos ze Spojených států, kde nyní žije. O případu psal deník The New York Times s odvoláním na zdroje z americké prokuratury. Íránci plánovali převézt novinářku nejdříve do spřátelené Venezuely, odkud by ji pak lodí dopravili do Íránu.

Tokio 2021 – speciál Seznam Zpráv

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

PROGRAM A VÝSLEDKY Dnes v Tokiu, Češi v akci, výsledky – ZDE

TOKIO Původní informace z Tokia, reportáže, profily vítězů – ZDE

Spojení za Navida tvrdí, že Íránské revoluční gardy se dopouštějí „násilí a zabíjení nejen Íránců, ale také nevinných lidí v Sýrii, Iráku a Libanonu“. Dodávají, že skupina figuruje na americkém seznamu teroristických organizací.

Fakt, že je vítězný olympionik členem této organizace, připomněl po jeho triumfu v Tokiu i provládní deník, který ukázal snímek Forúghího vojenského pozdravu na stupních vítězů.

Kritika Mezinárodního olympijského výboru zazněla i z dalších míst. Íránská rodačka Ellie Cohanimová, bývalá zvláštní vyslankyně pro boj s antisemitismem při americkém ministerstvu zahraničí, tweetovala: „Pro olympiádu je to ostuda. Ten chlap byl označen za člena Íránských revolučních gard, teroristické organizace.“

Další íránsko-americká lidskoprávní aktivistka Lawdan Bazarganová pak Íránské revoluční gardy přirovnala k SS a k „politickým vojákům Hitlerovy nacistické strany“. Samotnou aktivistku zadrželi členové revolučních gard v době, kdy jí bylo 16 let. Dva týdny strávila v jejich vězení, poté ji poslali do nechvalně známé věznice Evin v Teheránu.

Reklama

Související témata:

Doporučované