Hlavní obsah

Testování na covid by se mělo brzy zrychlit. Výsledky budou za hodinu

Foto: Protean

Ilustrační fotografie.

Reklama

Na odběrových místech se tvoří i několikahodinové fronty, ale to by se mohlo brzy změnit. Česká firma vyrábějící testy na covid-19, DIANA Biotechnologies, v říjnu uvede na trh rychlejší variantu. Pracují na ní i další vývojáři.

Článek

Společnost DIANA Biotechnologies od začátku pandemie prodala přes 200 000 testů na covid-19. V Česku se zařadily mezi nejpoužívanější a počet laboratoří, které s nimi pracují, stále narůstá.

Každý den projde laborantům pod rukama kolem 4 000 souprav české firmy. Firma tak zajišťuje zhruba pětinu testovacích kapacit v České republice. Její testy používají například v Nemocnici Na Bulovce, ve Fakultní nemocnici Plzeň, Zdravotním ústavu Ostrava nebo laboratoři GHC Genetics.

Produkty společnosti DIANA Biotechnologies patří k nejcitlivějším testům na covid na trhu. Ze vzorků odebraných stěrem z nosohltanu detekují virové částice. Dále využívají izolaci virové RNA a RT-PCR detekci.

V laboratořích s nimi nemusejí složitě manipulovat, laboranti si pochvalují i jejich snadnou instalaci a zrychlení testování. „Laboratořím dodáváme vše od přístroje pro automatizaci přes chemikálie po spotřební materiál. Díky tomu umíme zajistit, že běžná laboratoř navýší do tří týdnů od objednání svoji kapacitu až na 1 000 vzorků denně na jediném přístroji,“ říká finanční ředitel DIANA Biotechnologies Martin Dienstbier.

Testy ze slin

Firma se chystá uvést na trh také testy, které by využívaly vzorky pouze ze slin testovaného. Tato novinka je momentálně v závěrečné fázi vývoje. Firma už vyrobila prototyp odběrové sady, nyní připravuje výrobu první várky. Aktuálně domlouvá klinické ověření testů a také první testování přímo ve firmách, které čítají mezi 300 až 500 zaměstnanci.

Díky těmto testům se omezí dlouhé čekání na stěr z nosohltanu a usnadní i pravidelné testování zaměstnanců velkých klíčových firem a institucí. Rychlejší a jednodušší provádění testů by mohlo navýšit denní kapacitu testování na desetitisíce.

„Testy ze slin už jsme otestovali na malém počtu pacientů a ukázalo se, že dokážou nákazu spolehlivě detekovat. Nyní nás čeká potvrzení jejich citlivosti na vzorku několika set lidí a následně pilotní testování zaměstnanců ve velkých firmách,“ potvrzuje generální ředitel DIANA Biotechnologies Václav Navrátil. Fungování testů by mělo být bezpečně ověřené v průběhu října. Soupravy pak budou připravené k uvedení na český trh.

Podle Navrátila se díky jednoduššímu odběru a následnému zpracování vzorků uleví nejen přetíženým odběrným místům, ale i laboratořím. „Na novou metodu budou moci snadno přejít všechny laboratoře, které již využívají naši současnou metodu. Technologie zůstane stejná, pouze vyměníme odběrovou sadu,“ popisuje.

Odhalí koronavirus i chřipku

V červnu DIANA Biotechnologies se svými ultracitlivými testy na covid-19 zvítězila v hackathonu Hack the Crisis. „DIANA Biotechnologies je ukázkovým příkladem, jak může projekt z akce typu hackathon uspět v praxi. Firma porazila v Hack the Crisis více než dvě stovky přihlášených projektů a neustále dokazuje, kolik toho jsou české firmy schopné dokázat i za relativně krátký časový úsek a jak úspěšně mohou svůj byznys rozvíjet. A ještě v oboru s vysokou přidanou hodnotou,“ říká generální ředitel agentury CzechInvest Patrik Reichl.

Čeští vědci vyvíjejí různé druhy testů, které fungují na odlišných principech. Do práce se pustili hned v březnu. Také proto, že testy na covid z Číny nebyly příliš spolehlivé. Například vědci z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci vyvinuli screeningový rychlotest, který dokáže prokázat nákazu koronavirem přibližně za hodinu, a to i u lidí bez příznaků.

Novou testovací sadu představila také Univerzita Karlova. Test dokáže odhalit nejen přítomnost koronaviru, ale i chřipku typu A a B. Má pomoct hlavně během chřipkového období, kdy se tyto viry budou vyskytovat současně. Laboranti by měli získat výsledek testu zhruba za hodinu oproti běžným třem. Blízko rychlejšímu testování na koronavirus jsou i ostatní vývojáři, což by mělo zvýšit kapacitu laboratoří.

Reklama

Doporučované