Hlavní obsah

Testy dvakrát týdně a zdarma. Pro všechny v Anglii

Foto: Profimedia.cz

Ve Velké Británii se antigenní testy častěji provádí výtěrem z krku.

Reklama

Každý obyvatel Anglie bude mít od pátku nárok na dva bezplatné antigenní testy týdně. Nová vládní iniciativa má vést k rychlejšímu návratu do normálu. Testy ale nebudou povinné.

Článek

„Pokud chceme opět vídat lidi, které milujeme, měli bychom se každý nechat dvakrát týdně otestovat,“ přednese podle britského deníku The Times premiér Spojeného království Boris Johnson. K národu se má obrátit prostřednictvím televizních obrazovek v pondělí večer.

Podle nové vládní iniciativy bude mít nárok na bezplatný antigenní test dvakrát týdně každý obyvatel Anglie bez ohledu na to, zda trpí příznaky nebo byl očkován. Jde o rozšíření testovacího programu, který už běží na britských školách. Soupravy rychlých testů byly zatím nabízeny pouze žákům a jejich příbuzným ze společné domácnosti nebo dospělým, jejichž práce se školami souvisí. Podle britské vlády už odhalily kolem 120 tisíc případů, o kterých by se jinak nevědělo.

„Přibližně jeden ze tří lidí, kteří mají onemocnění covid-19, nevykazuje žádné příznaky, a protože znovu otevíráme společnost, bude pravidelné rychlotestování zásadním pomocníkem při odhalování nových případů a ohnisek,“ okomentoval vládní plán ministr zdravotnictví Matt Hancock pro BBC.

Rapid testy, jejichž výsledky jsou známy do 30 minut, budou dobrovolné. Vybízet k nim ale bude rozsáhlá reklamní kampaň.

Obyvatelé Anglie si je mohou objednat domů, vyzvednout v lékárně nebo se nechat otestovat v odběrovém místě. Další možností bude podstoupení testu v práci. Zájem o testy už projevilo přes 100 tisíc podniků. Lidé, kteří se otestují sami doma, nahrají svůj výsledek na internet nebo kontaktují trasovače národního zdravotnického systému NHS. V případě pozitivního výsledku budou muset podobně jako v Čechách podstoupit potvrzující PCR test.

Podle analýzy NHS připadá na 1 000 provedených rychlotestů maximálně jeden, který vyjde jako falešně pozitivní. Někteří odborníci ale namítají, že jde o zbytečné mrhání penězi, které v tomto bodě zřejmě ničemu příliš nepomůže.

Ve Velké Británii se v posledních týdnech prudce zlepšila epidemická situace. Úmrtnost na covid-19 je na nejnižší míře od 9. září. V sobotu oznámily tamní úřady pouze 10 úmrtí. Minulý týden zemřelo v souvislosti s onemocněním průměrně 35 lidí denně, což je o 44 procent méně než o týden dříve. Nejméně jednu dávku vakcíny už dostalo 31 milionů Britů, z nichž téměř 5,5 milionu dostalo dávky dvě.

V pondělí se sejde britská vláda, aby i přes nelibost některých konzervativců projednala „očkovací pasy“. V dokumentu bude zaznamenáno, zda je jeho nositel očkovaný, má negativní výsledek testu nebo získal proděláním onemocnění přirozenou imunitu. Podle vlády mají být jen dočasné. Současně s tím proběhne zkouška návratu ke společenským akcím, kterých se zúčastní vybraní lidé, aby se ukázalo, zda jsou bezpečné. V plánu je například zajistit lepší ventilaci a vyžadovat od každého účastníka negativní test.

Výsledky několika testovacích akcí kabinet premiéra Borise Johnsona obdrží na konci května. Podle náměstka ministra kultury Nigela Huddlestona je možné, že po prvních testech budou ve zbytku roku následovat další.

Boris Johnson by měl v pondělním projevu mimo jiné potvrdit, že další fáze uvolňování, během které se otevře zbytek obchodů a venkovní zahrádky restaurací, skutečně nastane 12. dubna. Premiér by měl také poskytnout detaily o cestovním semaforu, jenž vejde v platnost 17. května, kdy by se měly otevřít hranice země.

Reklama

Doporučované