Hlavní obsah

Testy v pondělí odhalily 188 nových případů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

K očkování se nyní mohou registrovat všichni lidé starší 16 let, od pátku se mohou hlásit i cizinci a Češi bez zdravotního pojištění.

Článek

Testy v pondělí odhalily 188 nově nakažených. Je to o 108 méně oproti minulému pondělí.

Dnešním dnem končí možnost prioritní registrace na očkování proti covidu-19 pro akademické pracovníky vysokých škol. Hlásit se mohli přednostně od 3. května. Učitelé a další pracovníci škol dostali od března 315 000 dávek vakcíny proti covidu-19, z toho od 3. května to bylo zhruba 92 000. Ukončené očkování mělo k neděli přibližně 145 000 zaměstnanců škol.

V regionálním školství pracuje podle odhadu ministerstva školství asi 330 000 lidí. Akademických pracovníků vysokých škol je kolem 26 000. Bylo jim podáno asi 4,8 procenta všech dávek.

Pracovníci ve školství se mohli k očkování registrovat už od 27. února, nejdřív to ale byli jen zaměstnanci mateřských, základních či středních škol. Jejich přednostní registrace skončila 28. března.

K očkování se nyní mohou registrovat všichni lidé starší 16 let, od pátku se mohou hlásit i cizinci a Češi bez zdravotního pojištění. Celkem bylo podáno v Česku od začátku očkování loni v prosinci 6,54 milionu dávek vakcín. Alespoň jednou dávkou je očkovaných asi 42,2 procenta populace a téměř 51 procent lidí starších 16 let, kteří se očkovat mohou. Plně naočkováno je asi 2,09 milionu lidí, tedy zhruba pětina populace.

Aby se virus v populaci nešířil, je podle odborníků třeba vytvořit takzvanou kolektivní imunitu. V takovém stavu proočkování společnosti virus nemá dostatečné množství lidí, kteří se mohou dál nakazit, a postupně vymizí. U každé nemoci se tento podíl liší, u koronaviru jej vědci odhadují nejméně na 70 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované