Hlavní obsah

Těžaři železa odpálili prastarou jeskyni. Musí ji celou opravit

Foto: Profimedia.cz

Kvůli incidentu s jeskynním systémem Juukan Gorge už z vedení firmy odstoupilo několik lidí. Zničení jeskyně vyvolalo protesty.

Reklama

Těžařský gigant Rio Tinto bude muset poskytnout kompenzaci australským Aborigincům za zničení 48 tisíc let starého jeskynního systému Juukan Gorge. Odpálil ho kvůli těžbě kovu.

Článek

Těžařská společnost Rio Tinto bude muset znovu vybudovat jeskynní systém Juukan Gorge patřící australským Aborigincům, který odpálila v letošním květnu. Podle stanice BBC o tom rozhodlo australské vládní vyšetřování incidentu.

Zpráva, kterou vláda zveřejnila ve středu, označuje jednání těžařského giganta za „neomluvitelné“. Vyzývá ho, aby zastavil veškerou těžbu na území jeskynního systému, provedl rekultivaci místní půdy a přezkoumal všechny své dohody s původním obyvatelstvem.

Desítky tisíc let starý jeskynní systém nacházející se na západě Austrálie uchovával bohaté kulturní dědictví původních obyvatel. Pro archeology sloužil jako doklad nepřetržité obydlenosti území přinejmenším od poslední doby ledové.

Společnost Rio Tinto se rozhodla komplex odpálit v rámci průzkumu nalezišť železné rudy. Té se v okolí nachází více než osm milionů tun s odhadovanou hodnotou 96 milionů dolarů.

Nadnárodní těžařská společnost se sídlem v Londýně se v reakci na středeční zprávu omluvila za své jednání a přislíbila, že změní své praktiky. Rio Tinto se za odpálení kulturní památky omluvila už několikrát, uniklé nahrávky ale dokázaly, že firma svého rozhodnutí nelitovala.

Oblast, kde se jeskynní komplex nachází

V důsledku negativních reakcí akcionářů a veřejnosti odstoupilo z vedení těžařské společnosti už několik významných osobností. V září se vzdal své funkce její generální ředitel Jean-Sébastien Jacques.

Australská vláda vyšetřovala také škody, které těžaři způsobili lidem Puutu Kunti Kurrama a Pinikura, domorodým vlastníkům pozemků, na kterých se zničený jeskynní systém nacházel.

Vláda ve své zprávě nazvané Never Again (Už nikdy) usuzuje, že firma Rio Tinto „znala hodnotu toho, co ničí, a přesto jeskyně odpálila“. Zpráva také doporučuje změny v zákonech na ochranu kulturního dědictví.

Zástupci aboriginských kmenů rozsudek australské vlády uvítali. Doufají, že pomůže k „urychlení podstatné přeměny těžebního průmyslu“.

Reklama

Související témata:

Doporučované