Hlavní obsah

Thajci nepolevují. Tři tváře demonstrací skončily v nemocnici

Foto: Profimedia.cz

Jeden z lídrů thajské opozice Panupong „Mike“ Jadnok upadl do bezvědomí.

Reklama

Thajskem stále zmítají protesty. Tři tamní prodemokratičtí lídři byli po chaotické noci před policejní stanicí v Bangkoku hospitalizováni.

Článek

Soud v pátek nařídil propuštění Panuponga „Mikea“ Jadnoka, Panusayi „Rungy“ Sithijirawattanakulové a Parita „Tučňáka“ Chiwaraka, kteří se stali hlavními postavami prodemokratického hnutí v zemi. Ve vazbě byli kvůli obviněním z pobuřování drženi od poloviny října.

Ani propuštění ovšem nemělo znamenat svobodu. Policie je plánovala opětovně zadržet a znovu vyslýchat kvůli nevyřízeným zatykačům.

Během převozu z vězení se trojice dostala do chumlu příznivců. Panupong měl podle tamních médií omdlít poté, co se jeden z policistů v civilu uchýlil k zákroku, při kterém dochází k přidušení protivníka. Záběry z místa pak ukazují, že zadržený byl zřejmě do sanitky opravdu nakládán v bezvědomí.

„Železné tyče mohou uvěznit hvězdy, ale ne jejich světlo. V srdci mám stále víru v lidi. Vítr změn, vítr demokracie dorazil do Thajska,“ uvedl podle webu Al-Džazíra ke shromáždění v pátek večer další z lídrů opozice Parit. „Budeme bojovat s temnotou světlem. Budeme bojovat se zlem květinami. A budeme bojovat se zbraněmi bílými stužkami.“

Ten se směl poté, co Panupong skončil v nemocnici, spolu s Rungym po dobu několika hodin bavit před policejní stanicí s přibližně třemi sty příznivci, kteří na místo dorazili. Výslech následoval až v brzkých ranních hodinách. Čekalo se na policisty z 80 kilometrů vzdáleného města Ayutthaya, kteří s nimi chtěli rovněž mluvit.

„Po výslechu se Rung i Tučňák cítili slabí a byli posláni do nemocnice, kde by měli zůstat dva až tři dny,“ cituje agentura AFP Tosaporana Sereraka, doktora a bývalého zákonodárce, který byl s dvojicí během jejich nástupu do sanitky. Podle něj měl Parit v kůži střepy z rozbitého skla kvůli rvačce v policejní dodávce, Panusaya si zase stěžovala na bolest nohy.

Úřady hodlají požádat o soudní příkaz k opětovnému uvěznění trojice. Do vazby tak zřejmě poputují hned po svém propuštění z nemocnice. Ještě v sobotu ráno měli policisté navštívit i Panuponga, a to přímo v nemocnici, informuje britský list The Guardian.

Již měsíce demonstranti téměř každý den organizují shromáždění, na kterých volají po reformách tamní monarchie. Jejich dalším požadavkem je rezignace thajského předsedy vlády Prajutcha Čan-Oči, který se dostal k moci po převratu v roce 2014. Na studenty vedených demonstracích se ozývají výzvy k přepsání ústavy a ukončení údajného vládního obtěžování politických oponentů.

Reklama

Doporučované