Hlavní obsah

TikTok vrací úder. Bude žalovat Trumpa

Foto: Unsplash - Kon Karampelas

Sociální síť TikTok umožňuje svým uživatelům nahrávat a sdílet s ostatními krátká videa.

Reklama

Síť TikTok oznámila, že podá žalobu na Trumpovu administrativu. Chce se tak bránit výkonnému nařízení, které prezident USA podepsal v polovině srpna a za něž nejspíše lobboval i zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg.

Článek

Sociální síť TikTok chce žalovat Trumpovu vládu kvůli rozhodnutí aplikaci zakázat, pokud čínský vlastník aplikace ByteDance neprodá svůj byznys do amerických rukou. Washington označuje aplikaci jako národní bezpečnostní hrozbu. Společnost své rozhodnutí o právním řešení oznámila v sobotu s tím, že v pondělí podá žalobu.

Kvůli vzrůstající nevraživosti dvou největších ekonomik světa americký prezident Donald Trump 6. srpna podepsal výkonné nařízení (executive order), které začne platit za 45 dní a zakazuje provádět transakce s čínskými společnostmi ByteDance a Tencent. V půlce srpna následovalo další výkonné nařízení, jež přikazuje prodat společnosti americkým firmám, jinak budou zakázány. „Existují důvěryhodné důkazy, které mě vedou k přesvědčení, že ByteDance by mohl podniknout kroky, jež by mohly ohrozit národní bezpečnost Spojených států,“ uvedl Donald Trump k podpisu výkonného nařízení.

Zájem o koupi projevil Microsoft i Oracle. Samotný Trump by nejspíše preferoval společnost Oracle. „Myslím, že Oracle je skvělá společnost, a myslím, že její majitel je skvělý a ohromný člověk,“ nechal se slyšet minulé úterý Trump. „Myslím, že Oracle by to určitě zvládla,“ dodal. Neuvedl ovšem, zda Oracle by byl lepším kandidátem než Microsoft. Larry Ellison, majitel společnosti Oracle, zastřešoval letos finanční sbírku pro Donalda Trumpa a jeho kampaň, všímají si The New York Times.

S Čínou nespolupracujeme

„I když silně nesouhlasíme s obavami vlády, téměř rok jsme se snažili pomoci najít konstruktivní řešení, ale americká vláda byla hluchá k faktům a snaží se vstupovat mezi soukromé firmy,“ napsala společnost TikTok v prohlášení, jímž oznamovala žalobu. „Abychom zajistili, že vláda práva přetrvá a že s naší společností i s našimi zákazníky bude zacházeno férově, jsme nuceni přistoupit k řešení prostřednictvím soudního systému,“ píše dále.

TikTok je pod tlakem ze strany mnoha konzervativců i ve Velké Británii. I proto ujišťoval generální manažer TikToku pro Evropu a Spojené království Richard Waterworth, že nedochází k žádnému úniku dat do Číny, jak uvedl pro týdeník The Observer. Všechna data jsou podle něj bezpečně uschována na amerických serverech. „S čínskou vládou nesdílíme ani jí nepředáváme žádná data a nedali bychom jim je, ani kdyby si o ně řekli,“ řekl Waterworth. TikTok plánuje vybudovat svou evropskou datovou centrálu za dva až tři roky, a to v irském Dublinu.

Role Zuckerberga

Svou roli v boji proti TikToku sehrál nejspíše i zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, jak píše The Wall Street Journal. Vše podle listu začalo již na podzim minulého roku, kdy Zuckerberg řekl studentům, že TikTok nesdílí zásady Facebooku ohledně svobody slova. Podobná prohlášení směroval i na vyšší místa do administrativy Donalda Trumpa, kde padla na úrodnou půdu. Podle zdrojů deníku se uskutečnila i soukromá večeře Trumpa a Zuckerberga, kde se měli bavit o nebezpečí, které TikTok představuje. Zakladatel Facebooku své obavy sdělil i několika americkým senátorům.

Facebook přitom přímo těžil z výkonných nařízení, jež poškozovala jeho konkurenta z Číny. Dceřiná společnost Facebooku Instagram nedávno představila službu Reels, která je téměř identická jako aplikace od firmy ByteDance. I díky tomu se Mark Zuckerberg stal třetím nejbohatším člověkem s jměním přesahujícím 100 miliard dolarů podle miliardářského indexu sestavovaného agenturou Bloomberg. Facebook dal lobbistům v první půlce tohoto roku více peněz než kterákoliv jiná společnost, jak vychází z průzkumu od neziskové společnosti Centrum pro odpovědnou politiku, jež sleduje tok financí na lobbing.

Bezpečnostní riziko

Experti na kyberbezpečnost, jichž se ptala americká CNN, uvedli, že je možné, aby došlo k úniku dat do špatných rukou. Tomuto riziku ale podléhají i americké firmy, které sbírají podobná data. Ke stejným závěrům dospěli i odborníci dotázaní britským The Guardian. Uvedli, že sbírání dat a jejich uchovávání se nijak neliší od toho, jak s nimi zachází Facebook, Twitter či LinkedIn.

Trumpova vláda se ale brání tím, že v Číně existují kontrašpionážní zákony i zákony týkající se národní bezpečnosti, kvůli nimž může Peking po svých firmách vymáhat informace. To byl důvod, proč například USA zakázaly firmě Huawei stavět infrastrukturu 5G sítí nebo je provozovat. Na stanici CBS News se proti tomuto ohradil zakladatel Huawei Žen Čeng-fej. Tvrdil, že společnost by nikdy nepomáhala Číně při špionáži, a to ani v případě, kdy by to vyžadoval zákon.

„Neexistuje způsob, jak by Huawei mohl odolat jakémukoli pokynu od vlády Čínské lidové republiky nebo Čínské komunistické strany,“ řekl pro CNBC Jerome Cohen, profesor práv na New York University a člen Rady pro zahraniční vztahy. „Huawei by musel převést všechna požadovaná data a provést jakékoli další sledovací aktivity, které by byly od státu vyžadovány,“ dodal.

Reklama

Doporučované