Hlavní obsah

TOP 10 z filmové továrny na peníze, která kvůli covidu prodává i Bonda

VIDEO: 10 nejlépe vydělávajících filmů z distribuce MGM.Video: Jan Marek

 

Reklama

Studio MGM, které přežilo i Velkou recesi, asi podlehne koronakrizi. Nejznámější kousek z jeho produkce je poslední bondovka Není čas zemřít. Ta se přitom už nikdy nedostane do jeho nejvýdělečnější distribuce. Víme proč.

Článek

Americká mediální společnost Metro-Goldwyn-Mayer funguje od roku 1924 a se skoro stoletou historií se řadí mezi největší veterány Hollywoodu. Teď se však zřejmě bude prodávat, jak píše agentura Reuters, odhadem za 5,5 miliardy dolarů, tedy skoro 120 miliard korun.

Studio vydalo i film, co si na sebe vydělal 100krát

Už 15 let po vzniku se MGM třeba podařilo vyprodukovat a distribuovat historické drama Jih proti Severu, které na celosvětových tržbách vydělalo v přepočtu téměř 8,4 miliardy korun, tedy stonásobek svého filmového rozpočtu, uvádí server Box Office Mojo. Tehdy studio ještě fungovalo pod kinořetězcem Loew's Inc.

Značka zrála. Až do finančních problémů a krize

Od oněch 30. a 40. let známá hollywoodská značka jenom zrála, už také jen díky tomu, že vlastnila práva na populární špionážní sérii britského agenta Jamese Bonda, který se třeba vedle filmového boxera Rockyho podílel na značné sumě z celkových distribučních tržeb studia. V pořadí dvacátý díl s titulem Dnes neumírej a tváří Pierce Brosnana vydělal MGM přes devět miliard korun.

Do pomyslné zlaté trojice můžeme mezi Jih proti Severu na bronzové příčce a zmíněnou bondovku na zlaté metě zařadit na stříbrný stupínek veleznámé komediální drama Rain Man.

Dříve MGM před krizí ochránilo Sony. Kdo to bude teď?

Zatímco se mezi další úspěšná díla z produkce MGM uvádí například i trilogie Hobit, o její distribuci se staralo studio Warner Bros., čímž se tyto filmy do nejlépe vydělávajících filmů distribuovaných Metro-Goldwyn-Mayer řadit nemohou. A zrovna tak do nich nepatří už ani bondovské snímky s Danielem Craigem.

V roce 2004 totiž MGM koupilo za 4,8 miliardy dolarů americké filmové a televizní studio Sony Pictures, které od Casino Royale distribuovalo všechny poslední filmy Jamese Bonda. Společnost Metro-Goldwyn-Mayer se totiž dostala do finančních problémů, které po krizi v roce 2008 a 2009 málem vyústily do bankrotu. Zatímco Velkou recesi firma přežila, magazín Screenrant naznačuje, že ta pandemická už jí dost možná bude osudnou.

Sama společnost prý ale odhaduje, že 5,5 miliardy dolarů by za její bohatý obsah mohla být ochotná zaplatit některá ze streamingových služeb.

Reklama

Doporučované