Hlavní obsah

Topili jste málo, tak zaplatíte víc. Hradecká teplárna naštvala zákazníky

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Lidem v Hradci Králové i přes teplou zimu přišel účet s nedoplatkem. Stěžují si, že musí zaplatit špatné manažerské rozhodnutí vedení tepláren.

Reklama

Za zimu 2019 spotřebovali méně tepla než předchozí rok. I přes vyšší zálohy však někteří musí dodavateli tepla uhradit nedoplatek. Lidi v Hradci Králové naštvalo, že dodavatel tepla jim dodatečně zvýšil cenu, aby pokryl ztráty, které mu přinesla teplá zima. Firma podle sdružení na ochranu spotřebitele porušila hospodářskou soutěž.

Článek

Dny a noci s teplotou pod nulou v Hradci Králové by se letos v zimě daly spočítat na prstech jedné ruky. Řada lidí si proto oddychla, že alespoň ušetří za topení. Tamní městský dodavatel tepla jim však udělal čáru přes rozpočet. A to doslova.

Městská firma Tepelné hospodářství Hradec Králové, která teplem zásobuje přes 24 tisíc domácností v krajském městě, v minulých dnech rozeslala dopis, ve kterém odběratele upozorňuje, že v roce 2019 topili málo, proto představenstvo rozhodlo o zpětném navýšení ceny.

Mnohým bytovým domům tak za loňskou, mimořádně teplou zimu paradoxně vznikly nedoplatky za teplo. „Vyúčtování je nutno vnímat jako důsledek vyšší moci,“ argumentuje odběratelům Tepelné hospodářství Hradec Králové.

„Když jsme stanovovali předběžnou cenu na rok 2019, tak jsme nepředpokládali, že zima bude tak extrémně teplá. Nám nezbývá nic jiného než upravit cenu, pokud chceme lidem poskytovat službu, kterou je dodávka tepla. Tři roky jsme drželi stejnou cenu tepla a přišli jsme o veškeré rezervy, musíme také mít z čeho investovat,“ vysvětluje ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler.

Firma má podle něj právo provést úpravu ceny tak, aby byly naplněny základní ekonomické parametry společnosti, do nichž patří i přiměřený zisk.

Předsedové sdružení vlastníků se však takovým postupem Tepelného hospodářství cítí poškozeni a připravují podnět pro Energetický regulační úřad (ERÚ). Poslední kapkou pro ně byla argumentace vyšší mocí.

„Teplé zimy byly už několik let dozadu a naše vyúčtování byla stále stejná. Předpokládali jsme tedy, že je vše v naprostém pořádku,“ říká předsedkyně Společenství vlastníků jednotek Labská kotlina Silvie Surmová a ukazuje faktury z uplynulých let. „Měli jsme menší zálohy a také se o něco více topilo, ale měli jsme u Tepelného hospodářství přeplatek. Letos nám poslali výzvu k uhrazení nedoplatku, který je skoro 10 tisíc korun,“ kroutí hlavou nad štosem dokumentů.

K její kritice se postupně přidávají i další kolegové, společně připravují reklamaci a podnět na ERÚ. „Nakupuji u nás v prodejně pravidelně pečivo a celkem by mě překvapilo, kdybych na konci roku dostal fakturu, že jim nevychází hospodářský zisk, protože zákazníci nenakupovali, jak si plánovali, tak zpětně zdražují,“ glosuje situaci Miroslav Tesař, předseda menšího společenství vlastníků na Pražském Předměstí.

Tepelné hospodářství se odvolává na obchodní podmínky, s nimiž musí souhlasit každý, kdo s ním podepíše smlouvu. V nich je uvedeno, že cena za teplo je ve formě předběžné a výsledné ceny. Ta výsledná vzniká až po finální kalkulaci, do které se zohledňují proměnné i stálé ekonomicky oprávněné náklady.

Podle Viktora Vodičky ze Sdružení českých spotřebitelů je však jednoznačně nepřijatelný způsob, jakým to Tepelné hospodářství aplikuje do praxe. Podmínky jsou podle něj příliš obecné a nepřijatelně omezují možnosti spotřebitelů při rozhodování o tom, od koho budou teplo odebírat.

„Odběratelé neměli možnost si faktickou cenu porovnat s jiným dodavatelem. Odkaz na vyšší moc totiž dodavateli umožnil ponechat předběžné ceny nízké, což i 3 roky činil, spotřebitelé za takové situace pochopitelně smlouvy vypovídat nebudou, nebudou přecházet k jinému dodavateli. On sám se pak „nákladově zahojí“ tím, že jim cenu, podobně jako v tomto dopise, jednostranně zvýší,“ vysvětluje Vodička.

Podle něj si dodavatel tepla udělal z klientů de facto legraci. „Protože oni se neměli při oznámení předběžných cen na rok 2019 podle čeho rozhodovat a spoléhali se, že se cena i při nižších odběrech jako v uplynulých obdobích měnit nebude. Současně tím znevýhodňuje i další podniky, které uvedly ceny vyšší a odpovídající i reálně odebrané tepelné energii v dané lokalitě,“ upozorňuje Vodička.

Jediným konkurentem Tepelného hospodářství Hradec Králové jsou Elektrárny Opatovice, které vyrábějí a dodávají teplo pro Pardubice, Chrudim a Hradec Králové. Jejich největším hradeckým odběratelem je právě Tepelné hospodářství, které je vlastníkem většiny tepelných rozvodů v krajském městě a teplo z Opatovic svým klientům přeprodává. Výsledná cena za jeden gigajoule u Tepelného hospodářství za loňský rok byla zhruba o 50 korun vyšší než přímo od opatovické elektrárny.

Městská akciová společnost je však kromě služby obyvatelům Hradce Králové a investic do rozvodné sítě radou města nucena tvořit zisk a odvádět zhruba dvanáctimilionové dividendy do městské kasy. Zároveň ze zisků sponzoruje hradecké školy či tamní extraligový hokejový klub, na jehož stadionu si platí také skybox.

Podle mluvčího Energetického regulačního úřadu Michala Keborta je navýšení výsledné ceny tepelné energie v obecné rovině možné. „Ale pouze za předpokladu dodržení cenových předpisů a existence jednoznačně definované cenové doložky či jiného ujednání. K tomuto konkrétnímu případu se budeme moci zasvěceněji vyjádřit až ve chvíli, kdy obdržíme podnět od spotřebitelů,“ dodává mluvčí.

Ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler je z postoje předsedů sdružení vlastníků zklamaný. „Několik let jsme drželi stejnou cenu, ale to nám nikdo nezavolal ani nenapsal, aby za to poděkoval. Teď se zvýší o několik desetikorun a čelíme velké kritice.“

Reklama

Doporučované