Hlavní obsah

Trabl pro cestovatele. Laboratoře nestíhají testy. Je třeba připlatit tisíce

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Fronty na testy se protáhly kvůli cestám na dovolenou (ilustrační snímek).

Reklama

Garance dvou dnů na vyhodnocení PCR testu už neplatí. Expresní otestování vyjde až na šest tisíc korun.

Článek

Testovací místa hlásí nápor zájemců o testování. Zejména o přesnější PCR testy, u nichž i bezinfekčnost platí déle. Navíc jsou mnohdy jedinou propustkou pro cestování na dovolenou. A proto laboratoře nezvládají garantovat, že výsledek bude hotov do 48 hodin, upozornil server Lidovky.cz. Podle něj je ovšem možné si za expresní otestování připlatit.

Jaká pravidla platí při cestování do zahraničí, najdete podrobně ZDE.

„Nárůst je znatelný, minulý týden byl v Praze až třicetiprocentní,“ popisuje pro server mluvčí laboratoří Spadia Simona Součková. Největší zájem o test je přitom v pondělí a pátek, uvádějí zástupci laboratoří s tím, že neslibují výsledek dříve než za 48 hodin. Na většině odběrových míst lze získat výsledek do 24 hodin už jen za úplatu, dodává server. Za expresní otestování, jehož výsledek ovšem můžete mít v ruce už za čtyři hodiny, jde až o šest tisíc korun. Rychlotestování ovšem nabízejí primárně pouze laboratoře v Praze.

Jenže to je třeba mít termín na otestování. V Praze nebo Ostravě se dají sehnat volné termíny hned na druhý den. Například ve Frýdku-Místku či Brně se obyvatelé mohou k PCR testu objednat nejdříve za sedm dní.

Laboratoře se snaží vyjít lidem vstříc a rozšiřují otevírací doby i možnost objednat se. „Klienti si nyní mohou odběr naplánovat již 14 dnů dopředu a na některých místech i prodlužujeme otevírací doby,“ řekl například Kamil Doležel, generální ředitel společnosti AeskuLab, která provozuje třináct odběrových míst v Praze, Brně, Ostravě, ale také v Teplicích, Olomouci nebo Zlíně.

Reklama

Doporučované