Hlavní obsah

Trable fotbalistů během ramadánu. Brankář Tuniska simuloval, aby si spoluhráči dali vodu a datle

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Brankář Mouez Hassen simuloval zranění, aby se jeho spoluhráči mohli občerstvit. Fotbalisté Tuniska totiž v těchto dnech slaví ramadán.

Reklama

Brankář Tuniska ve dvou posledních zápasech simuloval zranění, aniž by chtěl zdržovat nebo vykartovat soupeře. Šlo mu pouze o to, získat čas pro své muslimské spoluhráče, kteří v těchto dnech slaví ramadán. Během brankářova polehávání si dali vodu a datle. Tunisko bude hrát i na letošním mistrovství světa.

Článek

Skloubit víru a profesionální sport občas nebývá snadné, své by o tom mohli ve vrcholící přípravě na mistrovství světa v těchto dnech povídat fotbalisté z muslimských zemí. V době probíhajícího ramadánu totiž muslimové nesmějí jíst ani pít mezi východem a západem slunce. Národní tým Tuniska to přivedlo do bizarní situace.

Brankář Mouez Hassen v posledních dvou přípravných zápasech proti Portugalsku a Turecku vždy po západu slunce přímo během zápasu simuloval zranění. Získal tím čas pro své hladové spoluhráče, kteří si u střídaček dali datle a vodu.

V zápase s Portugalskem Hassen lehl k zemi po srážce s protihráčem při rohovém kopu soupeře. Běžela 58. minuta zápasu a Tunisko prohrávalo 1:2. Krátká přestávka týmu evidentně pomohla, hned šest minut na to totiž občerstvení a najedení Tunisané vyrovnali na konečných 2:2.

Stejným výsledkem pak skončil i páteční zápas s Tureckem. Mosses poleháváním na zemi „tahal čas“ ve 49. minutě ještě za stavu 0:0, Tunisané poté vedli. O vítězství přišli až brankou v devadesáté minutě.

Tunisané nejsou jediní, kdo se otázkou „dodržovat, či nedodržovat“ v přípravě před šampionátem a v plné fyzické zátěži hráčů zabývali. Obavy z toho, jaký dopad půst na hráče bude mít, vyjádřil třeba argentinský trenér na střídačce Egypta Héctor Cúper. Jeho hráči v čele s hvězdným Mohamedem Salahem (Liverpool) se nakonec rozhodli, že svátek s ohledem na šampionát letos slavit nebudou. A dostali na to požehnání i od egyptských duchovních.

Salah letos neřešil ramadán jen v souvislosti s reprezentací, největší muslimský svátek totiž odstartoval už před letošním finále Ligy mistrů. Obavy o to, že by přísné dodržování půstu ovlivňovalo chod jednotlivých národních týmů i přímo na turnaji v Rusku, už ale muslimští fotbalisté mít nemusí.

Období ramadánu letos končí 14. června, tedy přesně v den, kdy světový šampionát odstartuje. Ramadán patří mezi pět pilířů islámu a je aktem víry, výrazem očisty, prohloubením sebeobrazu ve víře, připomenutím boží moci a duchovního spojení s ní. Půst během něj trvá vždy od úsvitu do západu slunce. Během půstu není muslimům povoleno jíst ani pít.

Reklama

Související témata:
Tunis

Doporučované