Hlavní obsah

Silnější než ANO? Tohle bude předvolební taktika tradičních stran

Foto: Profimedia.cz

Všichni proti Andreji Babišovi. Tradiční strany se před volbami do krajů spojují. Označení antiBabiš ale odmítají.

Reklama

Občanští demokraté se Starosty, lidovci s TOP 09, ODS s lidovci, TOP 09 se Starosty, ODS s TOP 09. Tak vypadají vybrané volební koalice v některých regionech.

Článek

V krajských volbách před čtyřmi lety šly takzvané tradiční parlamentní strany do voleb o krajská zastupitelstva až na několik výjimek na vlastní pěst či s podporou nestraníků nebo drobných uskupení.

Letos se však někdejší soupeři spojují. Některé strany si fungování společných kandidátek testují i na sněmovní volby v příštím roce. Podle politologa to však tímhle způsobem nestačí.

Důvod mnohdy netradičních spojení se zdá být jasný – strany chtějí být silnější vůči hnutí ANO, které v roce 2016 vyhrálo volby v devíti ze 13 krajů (byť nakonec po povolebním vyjednávání skončilo v některých regionech i v opozici).

Předsedové stran, které se chtějí ANO postavit, se však u svých koalic zuby nehty brání označení „protibabišovská“.

„Určitě bych to nenazval antibabišovské koalice. Ani to tak necítím. Jsou to koalice pro lepší fungování krajů založené na mezilidských vazbách,“ vysvětluje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, jehož strana jde v nějaké koalici do voleb hned v osmi krajích. Například ve středních Čechách tvoří koalici s hnutími STAN a SNK ED, v Karlovarském kraji kandidují společně s ODS a v Libereckém kraji společně s TOP 09.

Ani předsedkyně TOP 09 nevidí spojení tradičních stran jako antibabišovské koalice.

„Ve všech krajích je to spojení pro něco, co je důležité pro občany, spojujeme se tam za nějakou myšlenkou nebo třeba proti papalášství, kterého jsme v některých krajích stále svědkem,“ říká Markéta Pekarová Adamová a dodává, že koalice nemohou být „antiBabiš“, protože její straně nevadí jen samotný premiér.

„Nám totiž stejně vadí třeba i KSČM nebo SPD. Třeba v Ústeckém kraji bych 31 let po revoluci ráda viděla jiného než komunistického hejtmana,“ rýpne si do šéfa Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka (KSČM).

Že rétorika proti Andreji Babišovi už voliče letos netáhne, potvrzuje i politolog Univerzity v Hradci Králové Karel Kouba. „Letos už to není téma. V současné době už většina stran nebude mít problém s hnutím ANO na krajské úrovni koaličně spolupracovat,“ říká.

Zároveň dodává, že způsob, jakým se středopravé strany před nadcházejícími volbami spojují, není úplně ideální. „Vznikají nahodilé kandidátky a místo toho, aby si liberální strany vybudovaly opravdovou spolupráci, jen soupeří mezi sebou. Český liberální střed je roztříštěný už dlouhodobě. Ty strany mají skoro totožný program, ale chybí jim jedna osobnost, která by všechny spojila a dodala tomu vizi. Příkladem takové osobnosti, které se povedlo spojit liberální voliče, je na příklad slovenská prezidentka Zuzana Čaputová,“ vysvětluje politolog.

Do koalic se vrhají i strany, které to podle předvolebních průzkumů nemají tolik zapotřebí. Uspět se samostatnou kandidátkou by v krajích určitě mohla Občanská demokratická strana, které letošní předvolební průzkumy mezi voliči často připisují třetí místo za hnutím ANO a Piráty. I přesto ODS v devíti ze 13 krajů představila koaliční kandidátku.

A nejde vždy jen o kandidátky s podporou nestraníků či menších hnutí. „V řadě regionů jsme se navíc spojili s blízkými pravicovými partnery a nabídli viditelné pozice nezávislým respektovaným osobnostem,“ říká místopředseda strany Martin Kupka.

Například v Královéhradeckém kraji jde ODS do voleb spolu s hnutími STAN a Východočeši, která se minule dostala do krajské koalice a získala dvě křesla radních. Tehdejší lídryně Východočechů, náměstkyně hejtmana a bývalá poslankyně Martina Berdychová, se tak pro letošek musí spokojit s pozicí dvojky za vicehejtmanem a senátorem Martinem Červíčkem (ODS).

Ve třech krajích – v Pardubickém, Plzeňském a Moravskoslezském – složila ODS jako hlavní síla kandidátku s TOP 09, která v minulých volbách rovněž ve většině krajů šla do voleb sama, případně s podporou menšího uskupení. Nyní se na těchto kandidátkách musela smířit s tím, že její kandidáti nejsou na předních pozicích.

Topkaři v těchto krajích jsou na kandidátkách až od čtvrtého místa.

„Nevidím to jako podřízenou pozici. Jsme pokorní k naší pozici tam, kde je ODS silnější. Kdybychom se tam bili o lídra kandidátky, k úspěchu by to určitě nevedlo,“ přiznává Pekarová Adamová.

Ve vybraných krajích chce její kandidátka navázat na celkem úspěšné Spojence pro Evropu, které složila společně s hnutím STAN, Zelenými, Liberálně ekologickou stranou a regionálními hnutími. Do boje o krajské zastupitelstvo tak vyrazí například Spojenci pro Středočeský kraj či Spojenci pro Královéhradecký kraj, kde se TOP 09 podařilo na kandidátku nalákat regionálně silný Hradecký demokratický klub, který v uplynulých dvou obdobích držel křeslo primátora krajského města.

Občanští demokraté ve třech krajích získali ke spolupráci i lidovce, kteří v minulých volbách kandidovali většinou sami za sebe nebo v koalicích s drobnějšími stranami typu Volba pro město či SNK ED.

Na kandidátce občanských demokratů se letos objeví například v Ústeckém a Karlovarském kraji. Ve středních Čechách se lidovci objeví na kandidátce Starostů.

„Dělat synergie pro dobrou věc je v dnešní době namístě. Lidé nás k tomu vyzývají, poslední rok a půl intenzivně vidím výzvy na sociálních sítích, lidé píší, ať se zkusíme domluvit a spojit. Teď jsme ukázali, že to umíme. A samozřejmě uvidíme, jak to bude příští rok. Je to určitý test, jak to teď zafunguje, jak se věci dokážou vyladit mezilidsky,“ dodává šéf lidovců Jurečka.

Reklama

Doporučované