Hlavní obsah

Transparentní účet potřebují nejen politici. Jak ho sjednat?

Foto: Seznam Zprávy

Jak zařídit transparentní účet?

Reklama

Transparentní účet je jednou ze služeb běžného bankovního účtu. Nejde tedy o speciální službu, ale pouze o vlastnost, kterou si lze sjednat u své banky.

Článek

Po dohodě s bankou se účet může stát transparentním. Na první pohled se s vaším běžným účtem nic nestane. Ale kromě vás uvidí stav vašeho konta také kdokoliv další. Své finance tím tedy otevřete k náhledu všem, kteří o to budou mít zájem.

Je důležité doplnit, že váš finanční stav se v případě přechodu na transparentní formu zpřístupní až od chvíle, kdy k tomu dáte souhlas. Dosavadní historie se po sjednání nezobrazuje.

Co je veřejně vidět na transparentním účtu?

- Aktuální zůstatek,

- číslo a název účtu,

- příchozí a odchozí platby,

- údaje o tom, od koho peníze přišly / komu odchází.

Jak zřídit transparentní účet

Pro osobní účetnictví a vedení účtu není prakticky pro nikoho vedení transparentního účtu důležité.

Transparentní účty jsou určené hlavně pro neziskové organizace. Například politické strany a hnutí musí mít transparentní účet zřízený povinně tak, aby do pohybu jejich financí mohl vidět každý.

Transparentní účty si zakládají také nadace, fondy nebo spolky, a to hlavně pro posílení důvěryhodnosti jejich hospodaření. Vzhledem k tomu, že jde o službu běžného účtu, mohou si transparentní konto zřídit i fyzické osoby, družstva nebo náboženské organizace.

Jak si tedy transparentní účet zřídit? U banky si stačí založit běžný účet a na pobočce banky požádat o to, aby ho vedla jako transparentní. Ve většině případů bývá jeho zřízení zdarma. Případně lze zažádat o změnu z běžného účtu na transparentní (to ovšem nenabízí všechny banky).

Poplatky

Za vedení transparentního účtu si banky ani neúčtují žádné poplatky navíc. V tomto ohledu platí úplně stejné podmínky jako u běžného účtu.

Jediné poplatky, které se mohou objevit, jsou tedy identické jako u běžného účtu – poplatek za vedení, za výběr z cizího bankomatu a podobně. Důležité jsou hlavně poplatky za příchozí a odchozí platby. Na transparentním účtu se totiž mohou za měsíc objevit desítky menších příspěvků a jejich příjem může být zbytečně zpoplatněn.

Veřejná historie

V Česku nabízí transparentní účet celkem sedm bank. Kromě poplatků se nabídka liší také tím, jak daleko do historie transakcí mohou lidé nahlížet. Některé banky nabízejí transparentnost pouze po dobu 90 dní, jiné až na tři roky.

Právě na tři roky musí mít transparentní finance politické strany a hnutí.

Reklama

Doporučované