Hlavní obsah

Trikolóra se drolí. Už v druhém kraji hromadně mizí straníci

Trikolóru po odchodu Václava Klause ml. opouštějí další straníci.

Reklama

aktualizováno •

Hnutí Trikolóra hromadně opouští desítky členů. Ke královéhradeckým zástupcům se přidali i Jihočeši.

Článek

Část členů Trikolóry nesouhlasí se směřováním hnutí po odchodu předsedy Václava Klause ml. Mají také výhrady k novému vedení.

Vyplývá to z prohlášení, které podepsal předseda rady hnutí Trikolóra v Královéhradeckém kraji Josef Klapal. Následně se k němu přidal i předseda jihočeské organizace Dalibor Uhlíř.

Podle signatářů není snahou tříštit síly na pravé straně politického spektra, ale naopak vrátit zpět důvěru a umožnit vznik projektu poctivého, konzervativního, s výrazným přesahem přes říjnové volby do Poslanecké sněmovny.

„Se současným směřováním (hnutí) nesouhlasíme a nechceme se na něm podílet. Považujeme tedy za jedinou možnost a lidskou slušnost uvolnit naše funkce pro členy, kteří projektu i nadále věří a převezmou nasazení a odpovědnost. Z uvedených důvodů se k dnešnímu dni (26. května) vzdáváme všech funkcí a členství v politickém subjektu,“ uvedli signatáři v prohlášení zaslaném ČTK.

Je mezi nimi například první místopředseda krajské rady, předseda rychnovské organizace a neúspěšný kandidát hnutí do Senátu na Rychnovsku Jiří Matoušek nebo členové krajské rady Aleš Melnický, Aleš Janečka, Josef Navrátil, Miroslav Hofman, Pavel Vlček, Jan Perner, Richard Koníř, Petr Šantrůček či Bronislav Myslivec.

Za Jihočeský kraj se připojilo pod prohlášení 13 lidí včetně krajského předsedy Uhlíře a dalších členů krajské rady hnutí nebo předsedů místních organizací. „Některé další kraje jsou připravené následovat,“ sdělil ČTK Uhlíř.

Nikým nevolení lidé ve vedení

„Po rezignaci zakladatele Václava Klause ml. byl jediným řešením stranický sněm, volba předsedy a široká shoda na dalším směřování hnutí se zapojením členské základny. Nemůžeme přihlížet účelovým změnám stanov, které pomáhají úzké skupině vedení hnutí legitimizovat jeho fungování bez nezbytného přispění členské základny a zapojení nikým nevolených lidí do vedení a směřování hnutí,“ stojí v prohlášení.

Jak si vede Trikolóra? Podívejte se na předvolební model Seznam Zpráv:

Podle odstupujících členů Trikolóry v Královéhradeckém a Jihočeském kraji je také alarmující odchod výrazného počtu zakládajících členů a dalších významných osobností, které hnutí podporovaly a v nadcházejících volbách do Sněmovny teď nechtějí ani kandidovat.

Trikolóru založil poslanec Klaus mladší v roce 2019 poté, co byl vyloučen z ODS i jejího poslaneckého klubu. Letos v březnu oznámil, že opouští funkci předsedy strany a nebude za Trikolóru kandidovat ve sněmovních volbách. Předsednictví hnutí po něm převzala Zuzana Majerová Zahradníková.

Reklama

Doporučované