Hlavní obsah

Třítýdenní lockdown trvá dál. Jaká opatření platí od dnešního dne?

Foto: Seznam Zprávy

V roušce i na ulici. Ilustrační foto.

Reklama

Vláda prodloužila přísná opatření, udělala jen několik výjimek. Co aktuálně v Česku platí, přinášíme v přehledu opatření a výjimek.

Článek

„Musíme vydržet, je to jen na tři týdny,“ tak koncem února argumentovali představitelé vlády, když zaváděli zatím nejpřísnější protiepidemická opatření. Platit měla od 1. do 21. března, tedy do dnešního dne.

Jenže tvrdá opatření pouze s drobnými úpravami platí dál. Zatím do 28. března, do kdy je vyhlášen nouzový stav. Ten však chce kabinet příští týden prodloužit a přísná opatření udržet alespoň do Velikonoc.

Co tedy od dnešního dne platí?

Omezení volného pohybu

V uplynulých třech týdnech museli Češi zůstávat jen na území svého okresu, výjimku měli při cestách do práce či zajištění nezbytné péče o příbuzné. Na procházku či zasportovat si mohli jen v rámci katastru své obce. Od pondělí však kabinet povoluje volnočasové aktivity v rámci celého okresu.

Okresy ale i nadále zůstávají uzavřené. Stále není možné ani vycestovat mimo okres do vlastního rekreačního objektu. „Nejsme v situaci, abychom si mohli dovolit větší změny,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Obává se, že v takovém případě by mezi okresy začalo cestovat velké množství lidí.

Jak to bude na Velikonoce?

Vláda chce zákaz cest mezi regiony zachovat i přes svátky, zatím ale není jasné, zda k tomu najde podporu ve Sněmovně. Velikonoce však nebudou bez pomlázky. Vláda nakonec jejich prodej, stejně jako prodej dalšího velikonočního zboží, dovolí. „Bude to možné. Dáme velikonoční zboží tzv. výkladem v květinářstvích, supermarketech a drogeriích,“ potvrdil Seznam Zprávám ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Nově výjimku na opuštění okresu dostanou také rodiče, kteří se chtějí setkat se svými nezletilými dětmi. Tím pro ně nově platí i výjimka z omezení kontaktů se členy jiných domácností. Trvá důrazné doporučení provozovatelům dětských hřišť nechat je uzavřená.

Sport

Sportovci mají od dnešního dne výjimku z povinného nošení roušek v zastavěné části města. Lidé, kteří si jdou zaběhat nebo se projet na kole, nemusí mít ochranu úst a nosu v případě, že dokážou dodržet rozestup od ostatních minimálně 2 metry.

Nouzový stav

Nouzový stav v Česku nyní platí do 28. března. Na něj je navázané především omezení volného pohybu. Vláda žádost o prodloužení nouzového stavu a jeho délku projedná na pondělním zasedání. V průběhu týdne půjdou předseda vlády či ministr zdravotnictví požádat o prodloužení nouzového stavu Poslaneckou sněmovnu.

Zda na prodloužení kývne opozice, jejíž hlasy bude kabinet potřebovat, zatím není jasné. Třeba ODS už minulý týden zpochybnila účinnost omezení pohybu mezi okresy. Představitelé opozice budou před hlasováním po ministerstvu požadovat vyhodnocení účinnosti opatření.

Návštěvy seniorů

Rodiny doposud mohly své starší příbuzné v pobytových zařízeních navštěvovat pouze při doložení negativního testu na koronavirus. Nově jsou od této povinnosti osvobozeni lidé, kteří prokážou, že onemocnění covid-19 prodělali v uplynulých 90 dnech, nebo ti, kteří byli před více než 14 dny kompletně očkováni.

Ke změně dochází i u seniorů, kteří půjdou na vycházku mimo sociální zařízení. Doposud museli po návratu jít do karantény a podrobit se dvěma PCR testům. Z tohoto nyní dostávají výjimku senioři, kteří už mají 14 dnů po ukončení očkovacího cyklu, tedy po podání druhé dávky vakcíny. Nesmí také jevit příznaky onemocnění.

Školy

K nelibosti rodičů se od pondělí ve školství nic nemění. Všechny školy i školky zůstávají zavřené, kromě těch pro děti vybraných profesí (zdravotníci, příslušníci IZS apod.). V těchto školách chce kabinet zavést povinné testování zaměstnanců od 23. března.

Návrat dětí do škol ministři projednají tento týden, kdy chtějí představit přesnější informace. V uplynulých dnech však ministr Blatný informoval o tom, že by se děti mohly začít vracet do škol nejdříve od poloviny dubna. Podmínkou bude plošné testování.

Rozšíření plošného testování

V Česku se od začátku března plošně testuje postupně od největších firem až po ty nejmenší. Povinné testování zaměstnanců mají firmy nad 10 zaměstnanců, stejně tak státní podniky a úřady. Nově vláda zavede rozšíření této povinnosti i na veřejné zaměstnavatele s méně než 50 zaměstnanci. „Za takové zaměstnavatele se považují mimo jiné obce, veřejné vysoké školy, bezpečnostní sbory či armáda,“ uvedl Úřad vlády. Spustit testování pracovníků musí nejpozději do 23. března.

Reklama

Doporučované