Hlavní obsah

Trump by využil informace poskytnuté cizím státem k tomu, aby poškodil své rivaly

Trump by využil informace poskytnuté cizím státem k tomu, aby poškodil své rivaly.Video: Johana Trešlová, AP, Reuters

 

Reklama

Ačkoliv americký prezident Donald Trump popírá, že by se v roce 2016 jeho kampaň spolčila s Ruskem, aby pošpinila jeho protikandidátku v souboji o prezidentský post Hillary Clintonovou, v rozhovoru pro americkou televizní stanici připustil, že by podobných informací využil.

Článek

Americký prezident Donald Trump se nechal slyšet, že by využil informací kompromitujících jeho protikandidáta, které by mu poskytla cizí mocnost. Trump také dodal, že by o takové skutečnosti ani neinformoval americkou tajnou službu FBI. „Myslím, že bych to chtěl slyšet. Na poslouchání není nic špatného,“ řekl Trump v rozhovoru pro stanici ABC News. Trumpovy výroky kritizují bezpečnostní experti i členové jeho vlastní administrativy.

Prezidentská kampaň Donalda Trumpa z roku 2016 je přitom předmětem vyšetřování zvláštní komise, a to právě kvůli zásahům a ovlivňování cizím státem. Rusko mělo podle obvinění předávat Trumpovu týmu informace, které měly poškodit kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovou. Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller ve své zprávě mapující ruský vliv na americké volby dospěl k závěru, že přes rozsáhlé propojení obou stran nedošlo k chování, které by naplňovalo znaky trestného činu.

Ve Spojených státech je přijímání cenných věcí jakékoliv povahy poskytnutých cizím státem v rámci kampaně trestným činem. Zákon se vztahuje i na poskytnuté informace.

„Je skutečně šokující slyšet prezidenta otevřeně říct, že je ochotný se tímto způsobem zavázat cizí mocnosti,“ komentoval Trumpova vyjádření na Twitteru předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro justici Jerry Nadler. Předseda zpravodajského výboru Sněmovny Adam Schiff americké televizi CNN řekl: „Donald Trump nás neustále ujišťuje o tom, že se neštítí jakékoliv aktivity, jedno jak neetické nebo nevlastenecké. Že mu nedělá obtíže pohybovat se na hraně zákona a skutečně se zdá, že tuto hranici již mnohokrát překročil.“ Řada demokratů pak označuje Trumpovo chování za „kriminální“.

Ještě před měsícem přitom Trump tvrdil, že by se „rád“ zavázal k tomu, že žádné informace poskytnuté cizími státy, které by mu pomohly v boji proti politickým rivalům, nepoužije. Na setkání s maďarským premiérem řekl, že „žádné takové informace nepotřebuje“. Tento týden však svůj názor přehodnotil s tím, že: „Nejde o vměšování se. Mají informace a já bych je využil. Kdybych si myslel, že je s tím něco v nepořádku, možná bych šel za FBI, kdybych to považoval za něco špatného. Ale řeknu vám, že jsem toho viděl za svůj život už hodně. A myslím, že jsem ještě nikdy v životě nezavolal FBI. FBI se nevolá.“ Tentýž den pak Trump tvrdil, že když mu Rusko nabízelo informace o Clintonové, tak je odmítl. Odkazoval přitom i na Muellerovu zprávu, která ovšem nic takového nezmiňuje.

S Trumpovými názory nesouhlasí ředitel FBI, který během svého přijímacího slyšení řekl zákonodárcům, že by bylo „moudré“, aby političtí činitelé informovali FBI o jakýchkoliv pokusech cizích mocností o vměšování se do amerických voleb. V reakci na to Trump řekl, že ředitel FBI se mýlí.

Reklama

Související témata:

Doporučované