Hlavní obsah

Trump míří do centra protestů, rodinu postřeleného černocha vynechá

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Americký prezident Donald Trump dnes navštíví město Kenosha ve Wisconsinu, kde se už týden demonstruje proti rasismu a policejnímu násilí. Podle demokratů by Trump do města jezdit neměl, neboť to podle nich situaci ještě zhorší.

Článek

„Bílý dům je potěšen jednotlivci z Kenoshy, kteří prezidentovu návštěvu vítají a touží po vedení, které by podpořilo místní donucovací orgány a zvandalizované podniky,“ uvedl ve svém prohlášení podle CNN zástupce tiskové mluvčí Bílého domu Judd Deere. „Prezident Trump se těší na úterní návštěvu a na pomoc tomuto městu při uzdravování a obnově,“ dodal Deere.

Tisková mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová v pondělí uvedla, že Trump se s rodinou postřeleného černocha Jacoba Blakea v rámci návštěvy Kenoshy nesetká, sejde se ale se zástupci bezpečnostních složek a přesvědčí se o škodách, které město utrpělo během týdenních protestů.

Co se ve městě Kenosha stalo?

Protesty vypukly v Kenoshe poté, co se policisté minulou neděli dostali do potyčky s mužem tmavé pleti Jacobem Blakem, když zasahovali u domácí hádky. Policisté se muže snažili zadržet, pokusili se jej zpacifikovat i paralyzérem. Jeden z policistů jej nakonec sedmkrát střelil do zad. Devětadvacetiletý Blake utrpěl vážná zranění, kvůli kterým je podle svých blízkých od pasu dolů ochrnutý a možná už nikdy nebude chodit.

Blake se zřejmě z nemocnice příští týden zúčastní přes videokonferenci soudního stání. Ve všech třech bodech obžaloby se podle svého právníka chystá prohlásit za nevinného.

V sobotu večer pochodovalo městem asi tisíc příznivců hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). První tři večery demonstrací proti rasismu se zvrhly v nepokoje, které se neobešly bez žhářství, rabování a střetů s policií. V úterý 17letý bělošský mladík zastřelil ve městě dva protestující a jednoho dalšího zranil. Jeho obhájci tvrdí, že jednal v sebeobraně. Situaci v Kenoshe uklidňuje asi 1000 gardistů, řada z nich přijela do stotisícového města u Michiganského jezera z jiných států USA.

Právě 17letého mladíka obviněného ze zabití dvou lidí se Donald Trump zastal v pondělí. Podle prezidenta se stíhaný střelec snažil dostat z místa protestů a demonstranti by jej zabili, pokud by nezačal střílet. „Snažil se jim utéct (…) a pak spadl a oni jej velice násilně napadli,“ řekl Trump při tiskovém brífinku. „Asi byl v hodně velkých nesnázích (…), pravděpodobně by byl zabit,“ dodal.

Demokraté z Wisconsinu Trumpa v Kenoshe nechtějí

Demokratičtí představitelé státu Wisconsin nepovažují za moudré, aby prezident Kenoshu navštěvoval uprostřed protestů, z nichž některé eskalují ke střetům s policií a k rabování. Minulí prezidenti se podle CNN od takových situací často distancovali, už jen proto, že jsou nepředvídatelné.

Guvernér Wisconsinu Tony Evers napsal Trumpovi dopis, v němž nastínil jeho znepokojení ohledně toho, co bude prezidentova cesta pro Kenoshu znamenat. „Obávám se, že vaše přítomnost bude jen bránit našemu uzdravení. Obávám se, že vaše přítomnost pouze oddálí naši práci na překonání rozpolcenosti a společném postupu vpřed,“ napsal Evers Trumpovi.

Zástupce guvernéra Wisconsinu Mandela Barnes prohlásil, že Wisconsin nestojí o návštěvu prezidenta po jeho „štvavých poznámkách“ o rasových protestech ve městě Kenosha. „Štvavými poznámkami prezident Trump pouze vytvořil větší nepřátelství a rozdělení kolem toho, co se děje v Kenoshe. Vzhledem k jeho předchozím prohlášením také nevím, proč má v úmyslu přijet a jak chce pomoci. Právě teď to rozhodně nepotřebujeme,“ uvedl Barnes.

Místní republikáni naopak prezidentovu návštěvu vítají. „Nikdo příjezd guvernéra Everse do Kenoshy nepovažoval za politický akt. Myslím si, že (Trumpova návštěva) může zvýšit morálku obyvatel Kenoshy,“ uvedla v neděli Erin Deckerová, předsedkyně místního republikánského zastupitelstva v Kenoshe. „Jsem tak šťastná, že mu na Kenoshe záleží tak, aby si v rámci svého nabitého programu udělal čas,“ dodala Deckerová.

„Zákon a pořádek,“ zní od republikánů

Trump v posledních dnech zveřejnil řadu tweetů, v nichž mimo jiné otevřeně vyjádřil podporu svým stoupencům mířícím do Portlandu čelit protestujícím, které v pátek označil za anarchisty, výtržníky a plenitele. Zdůraznil přitom nutnost nastolit „zákon a pořádek“, z čehož podle BBC vytvořil jedno z hlavních témat své kampaně před listopadovými prezidentskými volbami.

Ve svém projevu na republikánském celonárodním sjezdu Trump odsoudil „výtržnictví, rabování, žhářství a násilí, které jsme viděli ve městech ovládaných demokraty“, navzdory skutečnosti, že většina demonstrací proti rasové nerovnosti proběhla klidně.

Kandidát opozičních demokratů na amerického prezidenta Joe Biden Trumpa vyzval, aby přestal násilí lehkovážně povzbuzovat. „Odsuzuji násilí jakéhokoli druhu páchané kýmkoli, ať už na levici, nebo na pravici. A vyzývám Donalda Trumpa, aby činil totéž,“ řekl Biden. Spojené státy se podle něj nesmí stát zemí, která je ve válce sama se sebou. Prezident Trump v reakci uvedl, že bývalý viceprezident z protestů a násilí v celé zemi obviňuje policii.

„Zrovna jsem sledoval, co Biden řekne. Podle mě obviňuje policii mnohem víc, než obviňuje výtržníky, anarchisty, agitátory a plenitele, které by nikdy nemohl vinit, nebo by ztratil podporu radikální levice, která podporovala Bernieho (Sanderse),“ napsal Trump na Twitteru.

Rasové nepokoje přichází tři měsíce poté, co protesty po Spojených státech i v jiných zemích světa vyvolala smrt černocha George Floyda, který zemřel při zatýkání v Minneapolisu. Podle trestního oznámení policista Floydovi klečel na krku osm minut a 46 vteřin, z čehož dvě minuty a 53 vteřin bylo v době, kdy muž již nereagoval. Předtím Floyd prosil, aby ho policie nezabíjela, a opakovaně si stěžoval, že nemůže dýchat.

Reklama

Související témata:

Doporučované