Hlavní obsah

Trump otočil a chce se setkat s Rúháním. Írán klade podmínky

Trump se chce setkat s íránským prezidentem Rúháním.Video: Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump nabídl setkání íránskému prezidentovi Hasanovi Rúhánímu. A to jen pár týdnů poté, co na sebe začátkem měsíce obě hlavy států slovně útočily. Írán vzkázal, že bude jednat, pokud se Spojené státy vrátí k mezinárodní jaderné dohodě s Íránem.

Článek

Americký prezident Donald Trump dnes nabídl, že se kdykoliv a bez jakýchkoliv podmínek setká s íránským prezidentem Hasanem Rúháním. Podle zpravodajského serveru BBC návrh Trump učinil během tiskové konference s italským premiérem Giuseppem Contem v Bílém domě. Nabídka přichází poté, co na sebe Trump a Rúhání začátkem měsíce slovně útočili.

„Setkám se s kýmkoliv. Věřím v jednání,” uvedl Trump. „Pokud se budou chtít setkat, setkáme se,” citoval server BBC amerického prezidenta.

Írán na nabídku setkání reagoval s tím, že by se Spojené státy nejprve měly vrátit k mezinárodní jaderné dohodě s Íránem, pokud chtějí s Teheránem jednat. Podle agentury Reuters to řekl poradce íránského prezidenta Hasana Rúháního Hamíd Abútálebí.

„Respektování práv íránského národa, méně nepřátelství a návrat k jaderné dohodě jsou kroky, které mohou být učiněny k vydláždění hrbolaté cesty k rozhovorům mezi Íránem a Amerikou,” citovala agentura Reuters Abútálebího.

V květnu Spojené státy vypověděly svou účast v mezinárodní jaderné dohodě s Íránem z roku 2015, na jejímž základě Teherán omezil svůj jaderný program a zavázal se, že se nepokusí vyrobit jaderné zbraně výměnou za odstranění části mezinárodních sankcí.

V nadcházejících dnech se USA chystají proti Íránu opět zavést sankce, a to navzdory nesouhlasu dalších signatářů dohody, tedy Británie, Francie, Číny, Ruska a Německa.

Spojené státy s nedůvěrou sledují činnost Íránu na Blízkém východě a jsou spojencem Izraele a Saúdské Arábie, tedy dvou nepřátel Íránu.

Trump tento měsíc teheránské vedení varoval před „následky, jakým v dějinách čelil dříve jen málokdo”. Reagoval tak na slova íránského prezidenta Rúháního, který řekl, že „Amerika by měla vědět, že mír s Íránem je mírem všech mírů a válka s Íránem je matkou všech válek”.

Reklama

Doporučované