Hlavní obsah

Trump pandemii nechápe a neřídí, prezidentské volby ale budou v jeho režii

Foto: Profimedia.cz

Koronavirová pandemie a americké prezidentské volby. Obě události by měl mít pevně v rukou Donald Trump.

Reklama

Článek

Joe Biden měl dříve minimální šance, teď trochu vzrostly. Z chaotického řízení pandemie ve Spojených státech ale vyzyvatel Donalda Trumpa nedokáže těžit, říká Matěj Schneider v podcastu Stopáž.

Rok 2020 je ve Spojených státech krizový kvůli koronaviru a volební, jelikož v listopadu zemi čekají prezidentské volby, obměna celé Sněmovny reprezentantů i třetiny Senátu. Obě události by měl mít pevně v rukou aktuální prezident Donald Trump.

„Reakce Donalda Trumpa na celou pandemii byla a stále je dost chaotická. Svůj přístup mění každých pár dní. Ze začátku Trump krizi dost podcenil a otočil až na začátku března. Zajímavé je, že v tom měl hrát roli moderátor Fox News Tucker Carlson, který prezidenta osobně navštívil v jeho sídle v Mar-a-Lago a dvě hodiny Trumpovi vysvětloval vážnost situace,“ vysvětluje publicista Matěj Schneider v podcastu Stopáž.

USA v počtu obětí koronaviru drží celosvětové prvenství, nemoci tu podle oficiálních statistik podlehlo 95 tisíc lidí. Řízení pandemie komplikuje fakt, že každý z 50 států si pravidla boje s virem na svém území řídí sám. Do řízení krize navíc vstupují stranické sváry mezi demokraty a republikány, Trumpovy výbušné tweety a také nabitý volební rok.

Už je téměř jisté, že současného prezidenta na straně demokratů v listopadu vyzve Joe Biden.

„Biden svým voličům i Demokratické straně nabízí dost minimální ‚message‘. Jde o nostalgii po obamovských letech a návrat do předtrumpovské normality. Není to bůhvíjak silný vzkaz, jenže pandemie koronaviru dost zamíchala kartami. Volby jsou ale zatím v rukou Donalda Trumpa,“ říká odborník na americkou politiku.

Jak pandemii zvládá americké soukromé zdravotnictví? Koho si Joe Biden vybere za viceprezidentku a vyleze někdy ze svého sklepa? A proč se Donald Trump zajímá o TikTok? Pusťte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Poznámky k epizodě

Ověřování Trumpových výroků v úřadu: Fact-checking The Washington Post

Chair Times: Dokument o nejdůležitějších židlích od roku 1807 do současnosti

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované