Hlavní obsah

Trump pošle varovnou zprávu na mobily všech Američanů

Upozornění od prezidenta nebude možné vypnout.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Youtube.com

 

Reklama

Donald Trump pošle zprávu na mobilní telefony všech Američanů. Otestuje tak systém, který je má varovat před přírodními katastrofami.

Článek

Obyvatelé Spojených států amerických ve čtvrtek obdrží mobilní upozornění od prezidenta Donalda Trumpa. Jedná se o testování systému, který má varovat občany před případným nebezpečím. Zákon o vývoji varovného systému podepsal v roce 2016 bývalý americký prezident Barack Obama.

Systém měla za úkol vyvinout Federální agentura pro zvládání krize (FEMA), podle zákona bude mít přístup a pravomoc k odeslání zprávy pouze prezident Spojených států, který zároveň rozhodne o tom, zda se jedná o národní nebezpečí.

Uživatelé mobilních telefonů nebudou mít možnost prezidentské varování vypnout. Čtvrteční zprávu, jejíž text zní „Varování prezidenta, toto je test národního bezdrátového systému nouzových upozornění. Není třeba podnikat žádná opatření“, bude provázet hlasitý tón a specifická vibrace.

Agentura FEMA spustila systém zpráv bezdrátových upozornění v roce 2012. Od té doby poslala už více než 36 tisíc mobilních varování. Ta podle The Independent obsahují informace o přírodních katastrofách i pohřešovaných dětech. Uživatelé mobilních telefonů tyto zprávy mohou vypnout.

Odeslání testovací zprávy by mohlo být kvůli hurikánu Florence přesunuto na 3. října.

Reklama

Související témata:

Doporučované