Hlavní obsah

„Trump tropů“ v ohrožení. Co znamená pro Bolsonara konec jeho vzoru?

Foto: Profimedia.cz

Brazilský prezident Jair Bolsonaro.

Reklama

Zatímco Joeu Bidenovi gratulovali k vítězství ve volbách státníci snad ze všech koutů světa, Brazílie a její prezident Jair Bolsonaro mlčí a vyčkávají. Jaké budou vztahy mezi Trumpovým podporovatelem a novým prezidentem USA?

Článek

Za „katastrofální“ označil Jair Bolsonaro vyjádření budoucího amerického prezidenta Joe Bidena z první prezidentské debaty, kdy Biden řekl, že by USA měly více tlačit na Brazílii ohledně ochrany amazonského pralesa. „Jaká škoda, pane Johne Bidene,“ napsal Bolsonaro na Twitter a možná záměrně zaměnil Bidenovo křestní jméno. Právě tento incident by mohl být podle politologů jednou z dalších překážek dobrých vztahů mezi oběma zeměmi.

Bolsonaro, kterého Brazilci zvolili do úřadu v roce 2018, se v Donaldu Trumpovi vzhlédl, inspiroval se jeho kampaní a stal se jednou z nejvýraznějších tváří pravicové populistické politiky, píše server Yahoo News. Stejně jako Trump se i Bolsonaro několikrát hrubě vyjádřil na adresu žen a menšin, kritizoval vědce a odborníky, pravidelně označuje média za „fake news“ a přisvojil si slogan „Brazílie především“, nápadně podobný tomu Trumpovu.

Ne náhodou se tak začalo Bolsonarovi přezdívat „Trump tropů“ nebo „brazilský Trump“, čehož si všiml i americký prezident. „Každý, kdo má přezdívku, která zahrnuje jeho jméno, je automaticky prezidentovým oblíbencem,“ cituje The Atlantic bývalého pracovníka Bílého domu Fernanda Cutze, který byl poradcem pro oblast Latinské Ameriky za vlády Donalda Trumpa i Baracka Obamy.

Co obě hlavy státu spojuje, je také pohled na klimatickou politiku. Když se při loňských rozsáhlých požárech v Amazonii snesla na Bolsonara kritika ze strany několika světových lídrů včetně Emmanuela Macrona nebo Angely Merkelové, tak ho právě Donald Trump podpořil.

Bolsonaro se tak díky podpoře amerického prezidenta „nestal mezinárodním vyvrhelem v oblasti klimatu“, řekl Atlanticu Cutz. „Bolsonaro se v opozici proti Evropě cítí mnohem komfortněji, když ví, že za ním stojí Spojené státy,“ dodává Cutz. „Trumpova blízkost je pro Bolsonara klíčová. A nezáleží na tom, že vztah nepřinesl žádné hmatatelné výhody pro Brazílii,“ doplňuje profesor mezinárodních vztahů z think tanku Fundação Getúlio Vargas v Sao Paulu Oliver Stuenkel.

Jenže dobré vztahy se Spojenými státy, zdá se, zvolením Joea Bidena končí. Bolsonaro, který letos v březnu oslavil 65. narozeniny, totiž navíc navzdory brazilským diplomatickým zvyklostem před letošními volbami otevřeně podpořil Trumpovo znovuzvolení. Vůči Bidenovi se pak vymezil kvůli plánu budoucího prezidenta zamezit dalšímu odlesňování amazonského pralesa.

„Trumpova prohra Bolsonara oslabuje. Působí izolovaněji,“ cituje agentura AFP viceprezidenta organizace Americas Society / Council of the Americas Briana Wintera. „Mnohým brazilským společnostem je to riziko velmi jasné. Pokud se Brazílie stane vyvrhelem, bude to špatné pro podnikání v zemi, která si vzhledem k ekonomice nemůže dovolit ztrácet obchodní partnery,“ dodává Winter. Brazílie má podle místních ekonomů kvůli pandemii koronaviru letos čelit rekordní recesi.

Bolsonaro tak pravděpodobně bude muset spoléhat na vřelost a pragmatičnost Bidenovy administrativy, myslí si Paulo Sotero z Brazilského institutu Wilsonova centra ve Washingtonu. „Navázání dialogu bude ale vyžadovat hodně práce,“ cituje AFP Sotera. Bidenova vláda se podle něj bude také snažit dojít k dohodě především kvůli otázce klimatu.

Jak ale může změna v Bílém domě ovlivnit brazilskou domácí politiku? „Přestože hashtag #BolsonaroIsNext (Bolsonaro je další na řadě) byl po Trumpově prohře na brazilském Twitteru hodně populární, byla by chyba Bolsonara podceňovat, jeho popularita je stále vysoká,“ myslí si Brian Winter. „Jedna z lekcí, kterou si z roku 2020 pravděpodobně poneseme, je ta, že ačkoli Trump prohrál, jeho styl politiky jen tak nezmizí,“ dodává Winter.

Reklama

Související témata:

Doporučované