Hlavní obsah

Trump: USA vytipovaly v Íránu 52 cílů odvetných útoků

Foto: Profimedia.cz

Íránky truchlí za Kásima Solejmáního.

Reklama

Spojené státy vytipovaly 52 íránských cílů, které zasáhnou, pokud Teherán v odvetě za zabití velitele elitních jednotek Kuds Kásima Solejmáního zaútočí na Američany či americký majetek. Na Twitteru to v sobotu večer napsal americký prezident Donald Trump.

Článek

Podle Trumpa v případě íránské akce USA zareagují „velmi rychle a velmi tvrdě“.

Íránci podle šéfa Bílého domu „hovoří velmi směle“ o pomstě za smrt Solejmáního, který byl „jejich teroristickým vůdcem“ a „právě zabil jednoho Američana a zranil mnoho dalších, nemluvě o všech těch lidech, které zabil během svého života, včetně stovek íránských demonstrantů“. Podle Trumpa Solejmání „už útočil na naše velvyslanectví a připravoval se na další údery na jiných místech“.

Podle amerického prezidenta dělá Teherán mnoho let jen problémy. „Budiž toto VAROVÁNÍM, že když Írán zaútočí na Američany nebo americký majetek, vytipovali jsme 52 íránských míst,“ uvedl Trump na Twitteru. Některé z vytipovaných cílů jsou podle něj velmi důležité pro Írán a íránskou kulturu. „Tyto cíle a Írán samotný zasáhneme velmi rychle a velmi tvrdě. USA si nenechají líbit žádné další hrozby,“ dodal Trump.

Počet cílů podle Trumpa odkazuje na 52 rukojmích, které drželi íránští radikální studenti po propuštění 14 z původních 66 zajatců na americkém velvyslanectví v Teheránu v letech 1979 až 1981. Všichni rukojmí byli propuštěni po 444 dnech v zajetí výměnou za uvolnění íránských kont a další ústupky.

Tělo velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásima Solejmáního, který byl zabit v pátek při americkém raketovém útoku, v neděli ráno dorazilo do Íránu. Pohřben bude v úterý v rodném městě Kermán.

Solejmáního tělo dopravili na palubě letadla do Ahvázu, který je hlavním městem provincie Chúzestán na jihozápadě Íránu. Podle záběrů místních médií přivítaly generála tisíce lidí v černém.

Reklama

Související témata:

Doporučované