Hlavní obsah

„Trumpův lék“ je rizikový, WHO pozastavuje testování antimalarika

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Světová zdravotnická organizace pozastaví testování hydroxychlorochinu, který má pomáhat v léčbě covid-19. Lék užívaný a propagovaný americkým prezidentem Donaldem Trumpem podle odborníků zvyšuje riziko srdečních problémů.

Článek

Antimalarikum podle studie vydané v odborném časopise The Lancet zvýšilo pravděpodobnost srdečních problémů, které mohly u pacientů vést ke smrti. Vědci zkoumali jak hydroxychlorochin, tak i starší verzi léku chlorochin. Data, která analyzovali, pochází od více než 96 tisíc pacientů s koronavirem z 671 nemocnic. Zpětně vědci porovnali výsledky tří druhů léčby. Kombinaci hydroxychlorochinu a antibiotik, chlorochinu a antibiotik a léčbu bez podání zmíněných léků.

Právě u pacientů, kterým lékaři nepodali žádný z léků, byla úmrtnost nejnižší. Zatímco při podání chlorochinu a antibiotik zemřel každý pátý pacient, při kombinaci hydroxychlorochinu a antibiotik zemřel dokonce každý čtvrtý. Naproti tomu u osob, kterým lékaři nepodali ani jeden z léků, se úmrtnost pohybovala okolo devíti procent. Vědci také zjistili, že u pacientů, kteří užili některý z léků, vzrostla pravděpodobnost srdeční arytmie. Při kombinaci hydroxychlorochinu a antibiotik došlo k arytmii u 8 % pacientů, zatímco při nepodání žádného z léků mělo komplikace pouze 0,3 % pacientů.

Statistiky nelze podle autorů studie vnímat jako stoprocentně průkazné, nejednalo se totiž o experiment. Výsledky tak neberou v potaz věk, pohlaví, celkový zdravotní stav a stadium nemoci pacienta. Rozdíly v úmrtnosti mezi pacienty bez užití a s užitím léku jsou ale podle vědců tak výrazné, že je nelze ignorovat. „Toto je první rozsáhlá studie, která našla spolehlivé důkazy o tom, že léčba chlorochinem nebo hydroxychlorochinem neprospívá pacientům nakaženým covid-19,“ cituje The Guardian profesora Mandeepa R. Mehru, hlavního autora studie.

„Naše zjištění naznačují, že tento způsob léčby může být spojen se zvýšeným rizikem vážných srdečních problémů a zvýšeným rizikem úmrtí. Další klinické studie jsou nezbytné pro potvrzení jakýchkoli rizik nebo pozitiv spojených s těmito látkami. Do té doby nedoporučujeme, aby tato léčiva byla používána k léčbě nemoci covid-19 mimo klinická hodnocení,“ píše se ve studii. K výzvě se připojili i další vědci, podle kterých by se měl lék podávat pacientům jen během klinických studií.

V reakci na zveřejněnou studii oznámila Světová zdravotnická organizace, že pozastavuje testování této experimentální léčby. Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že testování bylo „dočasně zastaveno“, ostatní testy, například ty zkoumající účinky remdesiviru nebo kombinované terapie využívané u nemocných HIV, ale nadále probíhají, informuje The Guardian.

Proti výsledkům studie už se ozval kontroverzní francouzský lékař, ředitel kliniky Méditerranée v jihofrancouzském Marseille a jeden z hlavních propagátorů této léčebné metody, Didier Raoult. „Jak může tak chaotická studie s ‚velkými daty‘ změnit pohled na to, co vidíme,“ ptá se Raoult ve videu zveřejněném na webových stránkách kliniky. „My zde máme 4 000 lidí, kteří prošli naší nemocnicí, přece si nemyslíte, že změním svůj postup,“ říká ve videu.

Prezident Trump, jeden z hlavních propagátorů hydroxychlorochinu, v pondělí uvedl, že „právě dokončil“ dvoutýdenní cyklus preventivního užívání léku. „Právě jsem skončil a mimochodem - jsem stále tady,“ cituje Trumpa stanice CNBC. „Slyšel jsem o tom léku ohromné zprávy. Mnoho lidí si myslí, že jim to zachránilo život,“ odmítl prezident výsledky nejnovější studie.

Prezident řekl, že antimalarikum začal užívat po konzultaci s lékařem Bílého domu. Opíral se přitom o nepotvrzené informace, tedy že lék užívaly tisíce zdravotníků jako prevenci před nákazou koronavirem. „Začal jsem to brát, protože si myslím, že je to dobré. Slyšel jsem mnoho dobrých příběhů,“ reagoval Trump na otázku, proč užíval lék s neprokázanými účinky.

Reklama

Související témata:

Doporučované