Hlavní obsah

Tržnice čarodějnic míří do UNESCO. Bolívie chce zapsat kouzelné amulety, prášky a voodoo panenky

Tržnice čarodějnic míří do UNESCO.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Hlavní město Bolívie La Paz ve svém centru skrývá mystiku a tajemství. Na jednom místě zde koexistují praktiky původních domorodců, šamanů a šarlatánů, ale i katolické zvyklosti nebo moderní medicína.

Článek

Přehlídka nesčetných barevných lahviček s lektvary, nejrůznějšími bylinnými odvary a elixíry, léků, amuletů a magických prášků udělala z Tržnice čarodějnic oblíbenou destinaci všech turistů, kteří dnes prochází ulicemi hlavního města Bolívie La Paz.

Mystická aura a především pak vůně kadidla, kterým místní uctívají starověké bohy z andského pohoří, prosycuje vzduch a navozuje poklidnou atmosféru, jež v jiných, rušných a hlučných ulicích města tolik schází.

Čas jako by se zde zastavil. Domorodí šamani, takzvaní yatiris, vykládají budoucnost z kávovníkových listů v ulicích, jejichž zdi zdobí rytiny a sochy rozličných motivů.

Turisté mohou vedle sebe spatřit podobizny zvířat a božstev inckých indiánských kultur, ale i symboly dávných kolonizátorů nebo znaky františkánů. Nejrozšířenější je zde uctívaná incká bohyně plodnosti Pačamama.

Dříve se v prostorách trhu, jenom několik bloků vzdáleného od prezidentského paláce, provozovaly i obětní rituály se zvířecí krví.

„Spory se o tom vedly od samého začátku, ale krůček po krůčku začaly tyhle krajní tradice ustupovat moderní době. Rozdílné kultury se dokonce začaly sbližovat a hranice mezi nimi se začaly stírat,” popisuje vývoj tržnice sociolog a člen správy majetků města La Paz David Mendoza.

Nápis na plaketě v atriu katolického kostela svatého Františka, který je rovněž součástí tržnice, říká: „Co jednou způsobovalo rozvraty, nyní sjednocuje dvě kultury s cílem dosáhnout jejich průniku, jenž vystihuje identitu tohoto unikátního města.”

„Nastudovali jsme všechny zvyklosti a znalosti, které zde zakořenily, a s odborníky z oblasti sociálních sektorů jsme se shodli, že tyto elementy chceme prohlásit živoucím kulturním dědictvím města La Paz,” vysvětluje Mendoza.

Kancelář starosty města nyní pracuje na zákonu, který by měl Tržnici čarodějnic jako památce vzdávat patřičný hold. Podle úřadu je to prvním krokem před tím, než požádá organizaci UNESCO o zařazení trhu na seznam nehmotného světového kulturního dědictví.

Reklama

Doporučované