Hlavní obsah

Tuny marihuany a „drogy džihádistů“ objevila řecká policie na syrské lodi

Řecko zabavilo na syrské lodi pod vlajkou Libye šest tun marihuany.Video: Reuters

 

Reklama

Řecko zabavilo na syrské lodi kolem šesti tun marihuany a tří milionů tablet stimulantu captagon. Drogy byly schované pod falešnou podlahou v osmi kontejnerech mezi vrstvami kávy, koření a pilin. Řecké úřady loď zabavily. Posádka předstoupí před státního zástupce.

Článek

Řecko zabavilo na lodi, která pod syrskou vlajkou plula do Libye, drogy za více než 100 milionů eur (zhruba 2,57 miliardy Kč). Loď jménem Noka přepravovala kolem šesti tun marihuany a tří milionů tablet stimulantu captagon, jemuž se přezdívá droga džihádistů. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na řecké úřady.

Loď s 11člennou posádkou plula ze syrského přístavu Latákie do města Benghází na východním pobřeží Libye. Řekové plavidlo zadrželi 5. prosince u ostrova Kréta a eskortovali jej do krétské metropole Iráklio. Tam nalezli pod falešnou podlahou drogy schované v osmi kontejnerech mezi vrstvami kávy, koření a pilin.

Řecké úřady loď a její náklad zabavily. Posádka byla zatčena a v sobotu předstoupí před státního zástupce.

Sýrie se v důsledku občanské války stala velkým vývozcem i spotřebitelem amfetaminu. Trauma plynoucí z konfliktu podnítilo poptávku a rozklad řádu vytvořil příznivé podmínky pro producenty drog, napsala agentura Reuters.

Captagon, směs amfetaminu a theofylinu, hojně používali islamisté v Sýrii a v Iráku. Tato droga krátce po konzumaci snižuje pocity únavy a bolesti a zvyšuje soustředění a agresivitu. Captagon byl pro radikály také zdrojem příjmu.

Reklama

Související témata:

Doporučované