Hlavní obsah

Turecké úřady honí střelce z diskotéky. Máme jeho otisky prstů, oznámil vicepremiér

Záběry střelce z istanbulského klubu.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Při střelbě v istanbulském klubu zemřelo při novoročních oslavách 39 lidí, 70 dalších bylo zraněno.

Článek

Turecká policie postoupila v pátrání po muži, který na silvestrovské diskotéce v evropské části Istanbulu zastřelil automatickou puškou 39 lidí a dalších 70 zranil.

Zatím neznámému střelci z klubu Reina jsou úřady údajně na stopě. Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş oznámil, že policie získala otisky prstů a základní informace o střelcově vzhledu.

„Práce na jeho identifikaci se tím urychlí," dodal.

Jak ukazuje video ze začátku tohoto textu, agentury už přinesly záběry bezpečnostních kamer, na nichž se údajný střelec pohybuje.

Podle spekulací tureckých médií by to mohl být Uzbek nebo Kyrgyz.

Krgyzské ministerstvo zahraničí nad tím ihned vyjádřilo pochybnosti, avšak svému konzulátu v Istanbulu nařídilo, aby v rámci svých možností tyto informace ověřil.

K útoku se přihlásil Islámský stát

K teroristickému útoku se v pondělí přihlásila radikální organizace Islámský stát.

„Hrdinný voják chalífátu zasáhl jeden z nejznámějších nočních klubů, kde křesťané slaví svůj odpadlický svátek," uvedl IS v prohlášení, které tak jako v podobných případech bylo zveřejněno prostřednictvím agentury Amak.

Podle ní pachatel střílel na rozkaz vůdce Islámského státu a samozvaného chalífy abú Bakra Bagdádího.

Agentura AFP v této souvislosti upozornila, že Islámský stát se v minulosti jen zřídka hlásil k teroristickým útokům na tureckém území.

Islamisté podle odborníků tímto postupem chtěli sice vyslat Ankaře jasný signál, nechtěli ale zároveň ztratit podporu, kterou jim poskytují určité sunnitské kruhy v Turecku.

Vzpomínka na červen

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş uvedl, že novoroční útok byl o dost rozdílnější oproti předchozím atentátům v Turecku a že jeho cílem bylo rozdělit tureckou společnost.

Policie údajně ale zjistila podobnost tohoto zločinu s útokem na istanbulském Atatürkově letišti koncem června, který si vyžádal životy 45 lidí. Za touto teroristickou akcí byl podle přesvědčení tureckých úřadů Islámský stát a tři pachatelé pocházeli ze zemí bývalého Sovětského svazu, jehož součástí bývaly i Uzbekistán a Kyrgyzstán.

Zpravodajský server listu Hürriyet také oznámil, že turecké úřady v souvislosti s atentátem zadržely už osm osob. Z čeho je policie podezřívá, zatím není jasné.

Reklama

Doporučované