Hlavní obsah

Turisté jezdí pozorovat erupci sopky na Kanárech. Chtějí tím ostrovu pomoci

Foto: Profimedia.cz

K erupci sopky Cumbre Vieja na španělském ostově La Palma došlo 19. září. Zničeno bylo přes 2500 budov a na 7000 lidí se muselo evakuovat.

Reklama

Zatímco místní obyvatelé prchají před erupcí sopky na španělském ostrově La Palma, jiní tam jezdí, aby se na tento jev mohli podívat na vlastní oči.

Článek

Někteří obyvatelé španělského ostrova La Palma, jednoho ze sedmi hlavních Kanárských ostrovů, zažívají nelehké časy. Například Dacil Batistová sdílí svůj malý karavan se svým partnerem a jejich dvěma dětmi, a také se svou tchyní a osmiletou švagrovou.

„Jsem zoufalá, protože nevím, co se děje s mým domem,“ říká žena. Její dům byl poškozen v důsledku erupce sopky Cumbre Vieja, která pokračuje již druhý měsíc. Batistaová je přitom ráda, že její rodina má útulný karavan, a tak i bez ohledu na docela těžkou situaci nezůstali na ulici. Rovněž je vděčná za jídlo, oblečení a hračky z místní radnice a doufá, že si své děti jednou vezme domů. „Kdy se dostanu domů? Myslím, že tu budou trávit Vánoce a karnevaly,“ dodává obyvatelka ostrova, kde žije asi 83 tisíc obyvatel.

V našem domě jsme měli park, bazén, děti si mohly hrát naprosto svobodně a teď nemohou. Magistrát sice uzavřel ulici, aby neprojížděla auta, ale vždy jsme ve střehu, aby se jim nic nestalo. Nejotravnější věc je to, že jsme celý den na ulici. Ale nemůžeme si na nic stěžovat.
Dacil Batistaová

Kromě rodiny Batistových v obci Los Llanos, která se nachází v západní časti ostrova, jsou desítky dalších rodin, které jsou nuceny trávit dny a noci v karavanech. Prostor pro pobyt postižených erupcí zřídila vedle místního fotbalového hřiště městská rada.

O svůj domov přišel také architekt Henry Garritano Perez, jehož vesnice Todoque byla kvůli přírodní katastrofě úplně zničena. „Nebyla to typická čtvrť, byla to velká rodina,“ popisuje svůj domov muž, který věří, že vesnice ještě může být obnovena. „I když mé kořeny jsou pod 15 metry lávy, jsou v Todoque. Komunita se musí znovuzrodit,“ dodává Perez. Uvědomuje si také, že rekontrukce může trvat roky.

„Myslel jsem, že to rychle skončí, ale sopka zničila domy,“ svěřuje se desetiletý Rodrigo, který nyní žije se svou babičkou. Jeho spolužák Sergio, kterého cituje stanice BBC, říká, že erupce „je krásná, ale nadělala mnoho škod“.

Pomoc od turistů

Místní úřady do bezprostřední blízkosti masivu Cumbre Vieja, kde vulkán chrlí lávu, nikoho nepouštějí. Ostrov ale i nadále láká turisty, kteří mají možnost sopku pozorovat z míst s dobrým výhledem. Mnozí návštěvníci přitom na ostrov směřují proto, aby dali vydělat místním, které katastrofa zasáhla, píše agentura Reuters.

„Je to výjimečná příležitost,“ říká Ukrajinka Anastasija, která přijela na ostrov, aby mohla na vlastní oči vidět, co „dokáže příroda“. „Snažíme se pomoci pasivně, tím, že se přijedeme na sopku podívat, protože to je jedinečná věc. Zároveň se ale snažíme přispět tak, že utratíme peníze v hotelu, restauraci nebo půjčovně aut,“ citují britská média Olgu Reinosovou ze sousedního ostrova Fuerteventura, která na La Palmu přijela strávit volný víkend před Dušičkami.

„Myslel jsem si, že by bylo opravdu zajímavé sem přijet. Viděl jsem, že peníze z tohoto zájezdu půjdou na pomoc postiženým rodinám,“ vysvětluje Mark Fordyce z Aberdeenu, který si užíval dovolenou na Tenerife, když narazil na inzerát o výletě na sopku.

Konec v nedohlednu

Erupce sopky na ostrově La Palma začala 19. září a od té doby už proudy natavené horniny o teplotě 1300 stupňů pokryly skoro 950 hektarů území, na němž se nacházely i banánové plantáže. Zničeno bylo přes 2500 budov a na 7000 lidí se muselo evakuovat. Katastrofa si nevyžádala žádné oběti.

Konec vulkanické činnosti je podle odborníků v nedohlednu. Dnes ostrov zažil otřesy o síle pěti stupňů, které byly nejsilnější od chvíle, kdy vulkán vybuchl. Podle španělského geografického ústavu IGN zemětřesení bylo cítit i na blízkých ostrovech Tenerife, La Gomera či El Hierro. Odborníci uvádí, že ohnisko zemětřesení se nacházelo v hloubce 30 kilometrů, takže nepředstavovalo žádné větší riziko co se týče případných škod. Vulkán ale bude ještě nějakou dobu aktivní, dodávají. Podle webu Volcanodiscovery za poslední dva týdny ostrov zažil 23 zemětřesení, to dnešní ale podle údajů bylo nejsilnější.

Reklama

Doporučované