Hlavní obsah

Turistické a informační centrum Brno vypsalo první termíny prohlídek vodojemu ve Žlutém kopci

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Turistické a informační centrum města Brna (TIC) vypsalo prvních sedm termínů prohlídek vodojemu pod Žlutým kopcem. Informovalo o tom v tiskové zprávě.

Článek

Vodojem, který je nejstarší a nejmenší ze tří nádrží ukrytých pod povrchem nedaleko centra města, převzalo TIC do správy na začátku července. První návštěvníci se do prostor cihlového vodojemu z roku 1872 podívají v sobotu 18. července, znovu potom ve čtvrtek 30. července.

Dalších pět termínů, vždy na sobotu nebo na čtvrtek, vypsalo turistické centrum na srpen. Předprodej vstupenek začne ve středu 15. července.

„V jedné skupině může být maximálně 15 lidí, v sobotu absolvuje komentovanou prohlídku vždy osm skupin, ve čtvrtečních termínech to bude šest skupin,“ uvedl za TIC Brno Jan Gerych. Upozornil, že z bezpečnostních důvodů mohou na prohlídku do vodojemu pouze zletilí. Vodojemy budou přístupné i mimo letní prázdniny, další termíny vypíše TIC na podzim.

Vodojemy pod Žlutým kopcem vznikly po roce 1870, když obyvatelům Brna přestala stačit voda z řeky Svratky. Vyhlášenou soutěž v roce 1869 vyhrál návrh podle projektu londýnského stavitele Thomase Docwry. Stavba úpravny vody na Žlutém kopci začala na podzim roku 1869. Cihly pro výstavbu se pálily přímo v Brně a konstrukce se obešla bez použití oceli, dřeva i železobetonu, což vyvolalo nutnost různých druhů zaklenutí. Celý vodojem, velký 45 krát 45 metrů a 6,5 metru vysoký, od okolí izoluje půlmetrová vrstva jílu. Nádrže jsou mimo provoz od roku 1997.

Zpřístupnění unikátního prostoru umožnilo vybudování nového vstupu loni na podzim, do té doby byl přístup možný pouze skrz poklop a po žebříku.

O prostory projevily v minulosti zájem zahraniční filmové štáby, kvůli špatnému přístupu ale nakonec zvolily pro natáčení jiné místo. Atraktivní lokalita v minulosti lákala developery, i magistrát původně zvažoval na jejich místě postavit podzemní garáže pro blízký Masarykův onkologický ústav. Později své plány ale změnil i díky zájmu filmových štábů.

Reklama

Doporučované