Hlavní obsah

Tvrdík poletí s Mynářem tentokrát do Kataru, shání sponzora pro Slavii

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva fotbalové Slavie na stadionu v Edenu

Reklama

Delegace z Pražského hradu zamíří v březnu do Dauhá, aby tam připravila chystanou návštěvu katarského emíra v Praze. Návštěvy hradního kancléře Vratislava Mynáře do této arabské země využije i šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík, aby na těchto jednáních osobně podpořil snahu získat pro blaho klubu nového silného sponzora, podle všeho leteckou společnost Qatar Airways.

Článek

Sotva sehrané dvojici cestovatelů, kterou tvoří Vratislav Mynář a Jaroslav Tvrdík, vyprší čtrnáctidenní karanténa po jejich nedávné cestě do Číny zamořené koronavirem, mají v plánu vydat se opět do Asie.

Tentokrát ovšem nikoli do Číny, kam s hradním kancléřem obvykle Tvrdík cestuje v roli předsedy Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce. Jejich cílem bude v druhé polovině března malá, ale na ropu a zemní plyn bohatá země jménem Katar.

„V průběhu měsíce března je plánována cesta vedoucího Kanceláře prezidenta republiky do Kataru,“ potvrdil redakci Seznam Zpráv mluvčí této instituce Jiří Ovčáček, že se Mynář do země ležící v oblasti Perského zálivu skutečně chystá.

„Cílem cesty je plánování návštěvy katarského emíra v České republice. Navazuje tak na návštěvu ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka, který byl v Kataru v říjnu loňského roku, kdy katarská strana vyslovila přání uskutečnit návštěvu na nejvyšší úrovni,“ doplnila informaci Zuzana Štíchová, mluvčí Ministerstva zahraničí.

Několik spolehlivých zdrojů se shodlo, že se s Mynářem a spol. objeví v Kataru i Jaroslav Tvrdík. Podle všeho nebude součástí oficiální delegace reprezentující český stát. Nicméně na místě hodlá kancléřových debat s představiteli Kataru využít k tomu, aby oživil jednání směřující k případnému vstupu ekonomicky silného katarského subjektu, podle všeho státních aerolinek Qatar Airways, mezi sponzory Slavie.

Kluby s logem Qatar Airways na hrudi

V letech 2013–2017 to byla FC Barcelona.

Od dubna 2018 italský klub AS Řím.

Od léta 2018 argentinský velikán Boca Juniors.

A to patrně na úrovni generálního partnera, jehož logo by se v případě dohody objevilo na nejlépe viditelném místě slávistického dresu. Tedy na hrudi, na stejném místě, kde toto logo čtyři roky nosili i hráči Barcelony.

Jiří Ovčáček se k Tvrdíkově cestě odmítl vyjádřit, sám předseda slávistického představenstva na dotazy redakce Seznam Zpráv zaslané k jeho katarské misi nijak nereagoval.

O tom, že by Slavia ráda spojila svou budoucnost se sponzoringem ze strany Qatar Airways, informovaly v říjnu loňského roku jako první Lidové noviny. A Jaroslav Tvrdík to tehdy nepřímo potvrdil ve dvou tweetech.

Nejprve připustil jednáním s arabským partnerem:

A vzápětí přiblížil stopu přímo ke Kataru:

Jak známo, Jaroslav Tvrdík zastupuje ve Slavii zájmy jejího čínského akcionáře. Tím byla zprvu společnost CEFC. Poté, co se ekonomicky zhroutila, převzala její česká aktiva čínská státní společnost CITIC. Avizovaný vstup dalšího akcionáře, developerské společnosti Sinobo, se dosud nezrealizoval.

„Současným jediným akcionářem klubu je CITIC Group. Co se týče druhého akcionáře, společnosti Sinobo, tam u čínských regulatorních orgánů stále probíhají jednání o dokončení jejího vstupu do Slavie,“ vysvětlil v únoru Jaroslav Tvrdík.

Ze Sinoba už přesto směřovaly do Slavie silné finanční toky, zejména na posily. A to formou půjček, jak potvrdil i Jaroslav Tvrdík.

Linka česko-čínských vztahů na nejvyšší politické úrovni je v posledních měsících poněkud křivolaká. Prezident republiky Miloš Zeman nejprve zmínil své rozčarování z faktu, že čínské investice v ČR zdaleka nedosahují slibovaných hodnot. A v souvislosti s tím oznámil, že na chystanou návštěvu Pekingu v dubnu nepojede.

Posléze tento svůj postoj přehodnotil. A nyní platí, že má v dubnu v plánu summit v Pekingu navštívit. A to dokonce navzdory koronavirové epidemii, jež Čínu postihla.

Na pozadí toho všeho se řeší i vztahy Slavie k jejím majitelům. Čínská strana v posledních letech investovala do Slavie a nákupu jejího stadionu v Edenu v přepočtu několik miliard korun. Slavia díky tomu nakoupila posily, začala opět vyhrávat mistrovské tituly. A pod vedením trenéra Jindřicha Trpišovského postoupila i do Ligy mistrů.

Díky tomu vydělala zhruba půl miliardy korun, dalších 300 milionů přidala do kasy za transfer reprezentanta Alexe Krále do Spartaku Moskva. A do West Hamu by měl v létě za půl miliardy přestoupit Tomáš Souček, který v londýnském klubu nyní hostuje.

Zároveň jsou ovšem ve Slavii na vysoké hodnoty nastaveny náklady na provoz klubu, i v zimě se dokupovaly další posily. Odhaduje se, že ročně může Slavia utratit až 1,5 miliardy korun.

Aby byl tento komfort dlouhodobě udržitelný, bez obav z propadů při slabší sezoně, musely by být garantovány další ekonomické prostředky z čínské strany. Což měl CITIC slíbit na lednovém jednání na Pražském hradě, o kterém už Seznam Zprávy také informovaly.

NIcméně pokud by Slavia získala vedle toho i silného generálního partnera, například v podobě Qatar Airways, nemusela by žít v obavách, že čínská strana kvůli případnému dalšímu ochlazení politických vztahů své sliby vůči klubu nenaplní.

Není tajemstvím, že Jaroslav Tvrdík hledal v tomto směru silného finančního partnera i v Bahrajnu. Tam však podle všeho k dohodě nedošlo.

Nyní tedy šéf Slavie oživí svou katarskou snahu. A využije k tomu mise hradního kancléře Vratislava Mynáře, s nímž byl úzce propojen i v rámci veškerých dosavadních česko-čínských aktivit.

Reklama

Doporučované