Hlavní obsah

Tvrdý brexit bude podle analytiků horší, než se čekalo. Může dojít až k potravinové krizi

Odchod Velké Británie z EU bez dohody může být horší, než se čekalo.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Podle analytiků nadnárodní bankovní instituce HSBC dojde v případě tvrdého brexitu ve Velké Británii k nedostatku potravin. Do Spojeného království se dováží skoro 80 % potravin a surovin ke zpracování. Bez pracovní dohody také odejdou řidiči kamionů, kteří většinou pochází ze střední Evropy – a bez nich se zastaví distribuce. Na brexit bez dohody doplatí i britské univerzity, kterým se sníží příchod zahraničních studentů.

Článek

O dohodě obchodu Velké Británie z Evropské unie bude britský parlament hlasovat v polovině ledna. Jak Velká Británie, tak Evropská unie se ale připravují na možnost rozdělení bez dohody.

HSBC, nadnárodní bankovní instituce, upozorňuje na to, že odchod Británie z Evropské unie bude pro ostrovní stát mnohem horší, než lidé očekávají. Bankovní analytik David McCarthy odeslal 3. ledna svým klientům dopis, ve kterém psal: „Věří se, že do Velké Británie je dováženo 50 % potravin, ve skutečnosti je to však 80 %. Nižší číslo definuje potraviny zpracované ve Velké Británii, i když mohou být ingredience dovezené. Například čaj se vyrábí v Británii, ale žádný čaj tu nepěstujeme – všechen se dováží. Když se všechny ingredience sečtou, reálné číslo je 80 %.” Zásoby jídla by v Británii zmizely do několika dní.

Prodejci a dodavatelé se připravují na nejhorší. Podle několika tiskových zdrojů jsou využity už všechny prostory pro mražená jídla. Ve Spojeném království tak neexistuje žádná nevyužitá kapacita zmrazených potravin.

Hrozí, že řidiči se vrátí do střední Evropy

Potravinářskému průmyslu by také mohl uškodit nedostatek řidičů těžkého nákladu, jelikož většina z nich pochází ze střední Evropy. Distribuce by tak musela být zastavena, protože po uzavření volného pracovního trhu by se řidiči vrátili zpátky domů. Informoval o tom portál Business Insider.

Tvrdého brexitu se obávají také britské univerzity, kterým klesá příchod nových studentů. S klesajícími studenty tak budou školy poškozeny na několik desítek let. Ovlivněn může být i výzkum, například v oblasti bádání nových způsobů léčby rakoviny nebo vývoj technologií pro boj proti klimatickým změnám.

K brexitu má dojít 29. března 2019 a zatím stále není známý scénář odchodu. Obě strany se mezitím připravují na tvrdý brexit, kdy nedojde k přechodnému období a zavedení potřebných změn a dojednání obchodní dohody.

Dokument vypracovaný britskými a unijními vyjednavači začne britská Dolní sněmovna projednávat 7. ledna a hlasovat by o něm měla třetí lednový týden, napsal na svém webu list The Daily Telegraph. Pokud parlament dohodu odmítne, jsou někteří konzervativní i labourističtí poslanci připraveni prosadit odklad brexitu, aby se tak vyhnuli opuštění evropského bloku bez dohody.

O dohodě měl parlament hlasovat už začátkem prosince, protože by dokument poslanci neschválili, na poslední chvíli kabinet hlasování odložil. Hlavním sporem zůstává zachování hladkého celního režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království.

Reklama

Související témata:

Doporučované