Hlavní obsah

Tvůrci viru WannaCry si z bitcoinových peněženek vybrali výpalné 140 tisíc dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Hackeři zkasírovali výkupné za vir WannaCryVideo: Reuters, AP

 

Reklama

Neznámí hackeři si ze svých tří bitcoinových peněženek vyzvedli zhruba 140 tisíc dolarů. Ty jim v průběhu tří měsíců zaslali lidé, aby jim znovu odblokovali jejich počítače.

Článek

Tři měsíce vyčkávali na svou kořist. Nyní si neznámí hackeři vybrali zhruba 140 tisíc dolarů v bitcoinech, které jim zaplatili lidé i společnosti za odblokování počítačů, jež napadl ransomware WannaCry. Hackerům se v květnu podařilo napadnout také španělskou či ruskou telekomunikační společnost a systém britských nemocnic.

Zavirovali jsme si počítač škodlivým ransomwarem WannaCry. Jak to vypadá, jak se počítač chová a jak se ho zbavit?Video: Pavel Cyprich

Autoři ransomwaru WannaCry požadovali po lidech za zaslání odblokovacího kódu částku 300 až 600 dolarů. Zda k následnému odblkování skutečně došlo, není zřejmé.

Hackeři si nechali posílat peníze do tří bitcoinových peněženek. Lidé i odborníci věřili, že k samotnému výběru peněz z peněženek nedojde, protože byly sledovány vyšetřovacími týmy po celém světě. Ve středu, tři měsíce po prvních hackerských útocích, se ale peníze daly do pohybu. O výběru peněz ve třech vlnách informoval web qz.com. Bitcoinové peněženky nechal hlídat speciálním programem, který hlásil jakoukoliv aktivitu.

První výběr zaznamenal server qz.com krátce před středeční půlnocí. Hackeři nejprve vybrali asi 70 tisíc dolarů, o pět minut později další peníze. Krátce po půlnoci byly všechny tři bitcoinové peněženky prázdné. Neznámým hackerům se navíc podařilo zahladit stopy. Je tak téměř nemožné zjistit, kam skutečné peníze směněné z bitcoinů doputovaly.

Stopy škodlivého ransomware vedou do Severní Koreje. Experti se shodují, že šlo spíše o politickou akci než o získání peněz.

Jak se bránit před útoky virů jako je WannaCry? Rozhovor s odborníkem na kyberbezpečnost ze společnosti Cisco Petrem Černohorským.Video: Pavel Cyprich

Reklama

Doporučované