Hlavní obsah

Tygří jednotka versus čtvrtá divize. V Sýrii se střetly armádní jednotky podporované Íránem a Ruskem

V Sýrii se střetly jednotky podporované Íránem a Ruskem.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Mezi jednotkami i nadále přetrvává napětí. O vliv spolu soupeří Rusko a Írán.

Článek

Vojenská situace v Sýrii se stále vyostřuje. Podle turecké agentury Anadolu došlo k násilným střetům mezi Tygří jednotkou, kterou podporuje Rusko, a čtvrtou armádní divizí, která má podporu ze strany Íránu. Konflikt, který se odehrál na severozápadě Sýrie, měla vyhrát Tygří jednotka.

Tu vedl Rusy podporovaný syrský brigádní generál Suhajl Hasan. Tedy mezi vojskem oblíbený velitel, který vedl armádu při osvobozování Aleppa nebo Ghúty. Čtvrtou divizi vedl bratr syrského prezidenta Bašára Asada, generál Máhir. Ten podle Turecka spolu s některými dalšími veliteli nestojí o to, aby se Hasanův vliv zvětšoval.

Podle Anadolu měl střet za cíl oslabit vliv Íránu na severozápadě Sýrie, přinesl ale spoustu mrtvých a zraněných. „Místní zdroj popsal konflikt jako pokus o snížení íránského vlivu v regionu,“ píše server Uawire.

Přesné datum konfliktu nebo počet obětí nejsou známy, ani jedna ze stran nechtěla ztráty konkretizovat. O konfliktu napsal i německý Der Spiegel, který má k dispozici také rádiovou komunikaci, která dokazuje, že se konflikt opravdu stal, střet se podle nich měl odehrát 19. ledna.

Od velkého konfliktu mezi jednotkami se situace údajně zmírnila, napětí však i nadále trvá. „Obě strany do sebe čas od času vystřelí,“ napsal Der Spiegel.

Podle německých médií Moskva i Teherán bojují o získání Ghabské planiny v guvernorátu Hamá. Ta je totiž strategickým místem mezi rebely ovládaným Idlibem a proasadovskými obyvateli.

Reklama

Související témata:

Doporučované