Hlavní obsah

Uber chce mít v roce 2040 všechna auta na elektřinu

Foto: Unsplash - Dan Gold

Ilustrační fotografie

Reklama

Přepravní společnost Uber oznámila, že do roku 2040 chce mít ve své flotile pouze elektromobily. Podle firmy svým řidičům k přechodu na elektrickou energii pomůže, a to ve výši 800 milionů dolarů.

Článek

Americká společnost Uber Technologies, která je provozovatelem alternativní taxislužby, chce mít do roku 2040 ve svém vozovém parku jen elektromobily. A už do roku 2030 chce přes svou aplikaci nabízet cesty výhradně ve vozech na elektřinu v amerických, kanadských a evropských městech. Firma uvedla, že tak hodlá přispět k ochraně klimatu.

Uber sdělil, že řidičům s přechodem na elektromobily pomůže. Na spolupráci s výrobci elektrických aut chce firma dát 800 milionů dolarů (18 miliard Kč), díky čemuž od nich dostane slevu. Řidiči Uberu, pokud budou jezdit elektromobily nebo hybridními vozy, dostanou za jízdu lépe zaplaceno. Firma také pracuje na tom, aby ve své aplikaci nabízela rovněž alternativní dopravní prostředky.

Uber i jeho menší konkurent Lyft čelí kritice, že přispívají ke znečištění ovzduší. Podle studie, na kterou se odvolává server BBC, totiž mnozí lidé začali dávat přednost Uberu před chůzí, jízdou na kole či veřejnou dopravou.

„Nejsme první, kdo si dal ambiciózní cíl (přejít na elektromobily), ale chceme být první, kdo to uskuteční,“ uvedl na svém blogu šéf Uberu Dara Khosrowshahi.

Reklama

Doporučované