Hlavní obsah

Uhynul jeden z pěti nosorožců převezených ze Dvora Králové do Rwandy

Foto: Královéhradecký kraj

Samec Manny v pozadí za samicí Jasmínou před odletem do Afriky.

Reklama

V národním parku Akagera ve středoafrické Rwandě uhynul jeden z pěti vzácných nosorožců černých, kteří tam byli loni v červnu převezeni ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem.

Článek

„Důvodem úhynu by mohla být porucha trávicího ústrojí,“ řekl vedoucí mezinárodních projektů královédvorské zoo Jan Stejskal. Ve Rwandě mají zvířata podpořit populaci nosorožců vyhubenou v minulosti a přinést do ní genetickou pestrost.

Uhynulým nosorožcem je samec Manny, který se narodil v září 2011 ve Dvoře Králové. „Na místě bylo vyloučeno, že by byl upytlačen. Na vině by mohla být porucha trávicího ústrojí, příčina úhynu však ještě nebyla stanovena,“ řekl Stejskal. Více informací by podle něj měly přinést výsledky laboratorních testů.

Samce Mannyho podle Stejskala neustále sledoval tým stopařů. Na podporu aklimatizace dostával příkrm. „Po náhlém zhoršení jeho zdravotního stavu a změně v příjmu potravy vedení parku celou situaci okamžitě konzultovalo s veterináři, samec ale bohužel uhynul dříve, než mohlo dojít k veterinární intervenci,“ uvedl Stejskal. Dodal, že ostatní čtyři nosorožci jsou nadále monitorováni a podle odborníků v parku jsou v pořádku.

Transporty zvířat jsou podle Stejskala základním nástrojem, jak pomoci ohroženým druhům ve volné přírodě. „Bohužel s sebou ale nesou určitou míru rizika, protože zvířata se musejí adaptovat na nové podmínky v novém prostředí. Navzdory Mannyho úhynu zůstává skupina nosorožců převezená z Evropy důležitým příspěvkem k založení udržitelné a zabezpečené populace nosorožců v národním parku Akagera,“ uvedl Stejskal.

Loňský transport nosorožců, který se odehrál kamionovou a leteckou dopravou, byl dosud největším přesunem nosorožců z Evropy do Afriky. Ve Rwandě byli nosorožci postupně vypouštěni do čím dál větších výběhů a nakonec do volné přírody.

Tři nosorožci byli z královédvorské zoo, další dva ze zoo Flamingo Land ve Velké Británii a z dánské zoo Ree Park Safari. Ve Dvoře Králové se pětice na cestu připravovala od podzimu 2018.

Všichni nosorožci přesunutí do Afriky jsou takzvaného východního poddruhu, jehož ve volné přírodě žije odhadem posledních několik set jedinců. Celkově nosorožců černých v přírodě zbývá kolem 5 000. Všech pět zvířat bylo darem rwandské vládě.

Ve Rwandě byli nosorožci v souvislosti s občanskou válkou v polovině 90. let minulého století a po ní zcela vyhubeni. Do jižní části parku Akagera byla v roce 2017 převezena skupina 18 nosorožců dvourohých východního poddruhu z Jihoafrické republiky. Dosud se rozrostla o několik mláďat. Zvířata z Evropy by se s nosorožci z JAR mohla v budoucnu pářit. V prvním období by se nosorožci dopravení ze Dvora Králové mohli pářit mezi sebou.

Reklama

Doporučované