Hlavní obsah

Ukrajinci doufali v lepší budoucnost. Ani 5 let po euromajdanu nepřichází

Příběh z Ukrajiny: Zúčastnila se euromajdanu a doufala v lepší budoucnost.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Halyna Trofanjuková se zúčastnila masových demonstrancí v Kyjevě na euromajdanu a doufala v lepší budoucnost. O pět let později musí jezdit za prací do Polska – stejně jako to dělala před revolucí.

Článek

„Ukrajinský stát mi v ničem nepomáhá. A stále to tak je. V Polsku dostávají alespoň nějakou pomoc. Tam je stát podporuje,” říká Halyna.

Před 5 lety vyšli Ukrajinci do ulic Kyjeva a požadovali užší vztahy s Evropskou unií. Halyna byla u toho. Doufala, že bližší evropská přítomnost přinese zemi prosperitu. Během tehdejších mrazů strávila téměř tři měsíce ve stanu na kyjevském náměstí Nezávislosti, kde vařila v provizorní kuchyni.

Po Majdanu ale následoval konflikt s Rusy podporovanými separatisty na východě Ukrajiny.

Dnes je Halyna je přesvědčená, že revoluce nepřinesla ani politické, ani ekonomické reformy, které si od ní slibovala. „Lidé přinášejí oběti. Umírají ve válce, umírali na Majdanu. Ale proč nepřinášejí nějaké oběti naši milionáři a oligarchové?” ptá se Trofanjuková.

V místním muzeu mají jako jeden z exponátů vlajku, kterou Halyna přinesla na Majdan. Je hrdá na to, že z celé vesnice se jen její rodina zúčastnila protestů. Ale nezměnilo jí to život. Brzy se rozloučí se svou rodinou, sbalí si věci a odjede za prací do Polska – stejně jako to dělala i před revolucí.

Podrobnosti v reportáži, která je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na Televizi Seznam každou středu od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované