Hlavní obsah

Umírají Češi na západonilskou horečku kvůli nelegální migraci? Okamura nemluví pravdu. Našli jsme fakta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Lež jako věž. Tomio Okamura natočil video, které by se dalo označit jako šíření poplašné zprávy.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na jižní Moravě se nakazili první dva Češi západonilskou horečkou a v médiích se rozběhly diskuse o původu této exotické nemoci. Na situaci hned zareagoval také předseda SPD Tomio Okamura a ve videu na svém Facebooku se obrací na diváky s naléhavou zprávou o nelegálních migrantech, kteří podle něj se západonilskou horečkou přímo souvisejí – a to prý bez jakékoli pochyby.

Článek

„V těchto dnech se ve státech Evropské unie objevily vzácné případy západonilské horečky a opičího moru. Zemřeli čtyři lidé včetně jedné české ženy. Tyto případy mají bez jakékoliv pochyby souvislost s ilegální migrací. Hnutí SPD dlouhodobě upozorňuje, že s migrační politikou EU přímo souvisí obrovská zdravotní rizika pro populaci Evropy.“

Foto: Seznam Zprávy

.

První pochybnosti diváků se mohou objevit už po prvním zhlédnutí. Shromáždili jsme však informace, které toto tvrzení zcela popírají – a to bez jakékoli pochyby.

– Zdokumentované případy západonilské horečky se u nás objevují už v roce 1997, první případ byl potvrzen již v roce 1972 v tehdejším Československu. (Zdroj: Jiří Havlík, infekční klinika Nemocnice Na Bulovce, prosinec 2004)

– Nikdy nebyl zaznamenán případ přenosu nemoci z člověka na člověka. (Zdroj: Táňa Svobodová, mluvčí Nemocnice Břeclav, pro Lidovky.cz)

– Virus nejčastěji přenášejí ptáci, dostal se k nám tedy nejspíše jednoduše, a to prostřednictvím dlouho žijících stěhovavých ptáků. (František Stejskal, infekční klinika Nemocnice Na Bulovce pro Seznam Zprávy)

– Virus se vyskytoval již před více než dvaceti lety v Rumunsku nebo Rusku.

– Najít souvislost nemoci s migranty je tedy nemožné, tím spíše pak nenajdeme návaznost na to, zdali je migrant legální, nebo ilegální.

– Slovy infektologa a předsedy sekce tropického a cestovního lékařství Františka Stejskala: „Nelegální migrace a případy západonilské horečky nemají žádnou prokazatelnou souvislost.“

Nakažený muž byl dnes podle informací ČTK z Nemocnice Břeclav propuštěn domů.

Reklama

Doporučované