Hlavní obsah

Úmrtí v první linii aneb Lidé, na které by svět neměl zapomenout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Zdravotníci, prodavači, řidiči MHD nebo poslíčci doručovacích společností. Tito lidé zůstávají v práci a jejich život je tak každý den v ohrožení. Ne vždy se světovým vládám povedlo tyto pracovníky před nákazou ochránit.

Článek

Nejohroženější skupinou z výše zmíněných je nepochybně zdravotnický personál. Zdravotníci se vystavují riziku nakažení každý den, kdy se pohybují v lékařských zařízeních. Jak se ale ukazuje, ani vyspělé zdravotnické systémy je v této době nedokážou stoprocentně ochránit. V nemocnicích často chybí důležité vybavení, jako jsou roušky, respirátory či ochranné obleky.

V Číně, „kolébce“ nového typu koronaviru, se podle dostupných vládních statistik nakazilo více než 3 000 lidí ze zdravotnického personálu, téměř polovina z nich pracovala v samém epicentru nákazy, ve Wu-chanu. Celkem 14 jich pak nákaze podlehlo. Španělské zdravotnictví zase hlásí více než 18 000 nakažených lékařů, jde přibližně o 15 % z celkového počtu nakažených v zemi. Více než 11 000 případů nákazy mezi zdravotníky pak evidují úřady v Itálii, druhé nejhůře zasažené zemi v Evropě, v tomto případě jde o méně než desetinu ze všech pozitivních testů v zemi. O život tam přišlo 73 pracovníků.

Tyto statistiky ale stále nejsou konečné a za čísly jsou skuteční lidé.

Aimee O’Rourkeová

Jako sestřička pracovala v britském městě Margate v nemocnici Queen Elizabeth The Queen Mother. Ve svých 39 letech byla matkou tří dětí. Koronaviru podlehla 3. dubna.

„Byla to milá a pečující zdravotní sestřička, vztah, který měla s pacienty a kolegy, byl opravdu výjimečný,“ podělila se o svou vzpomínku s deníkem The Telegraph vedoucí oddělení, kde Aimee pracovala, „ošetřovatelství bylo něco, co vždycky chtěla dělat, i když se k tomu dostala poměrně pozdě - po vychování svých dcer.“

Ve stejný den britské zdravotnictví ztratilo i Areemu Nasreenovou. Šestatřicetiletá sestřička zemřela v nemocnici ve městě Walsall, kde pracovala posledních 16 let. Neměla žádné další zdravotní problémy.

Kious Kelly

Byl zdravotním bratrem v nemocnici v New Yorku, nákaze covid-19 podlehl 24. března ve věku 48 let. Jeho sestra v rozhovoru pro list The New York Times uvedla, že její bratr měl astma, jiné zdravotní potíže před nakažením neměl.

„Jsem v pořádku. Neříkej to mámě a tátovi, báli by se,“ citovala Marya Patrice Sherronová bratrovu zprávu, kterou jí zaslal poté, co obdržel pozitivní výsledek testu.

Marcello Natali

Lékař, který pracoval ve městě Codogno v italské Lombardii. Ve svých 57 letech zemřel 18. března. Ještě před svým testováním a hospitalizací poskytl rozhovor pro Euronews, ve kterém varoval před nedostatkem zdravotnických potřeb. Sám se svěřil, že musel s pacienty pracovat bez ochranných rukavic, jež v nemocnici došly.

„Nebyli jsme připraveni na koronavirus, jako lékaři postantibiotické éry jsme vyrostli v domnění, že ta pilulka proti všemu stačí.“

Li Wen-liang

Byl očním lékařem přímo v čínském Wu-chanu, zemřel 7. února. Ještě před větším rozšířením koronaviru varoval se svými kolegy před možnou epidemií, která by mohla nastat. Informaci sdílel na sociální síti společně s materiály kolegyně Aj Fenové, ta je nyní nezvěstná. Za tento čin byl oftalmolog vládou nařknut ze šíření lživých informací. Jeho následná smrt spustila lavinu kritiky proti Číně na sociálních sítích.

Sara Bravo López

Pracovala jako lékařka ve zdravotním centru ve španělském městě Mota del Cuervo. Zemřela ve věku 29 let, průběh nemoci podle španělského tisku zkomplikovalo její astma. Poté, co zemřela, se její kolegové dožadovali, aby všichni zdravotníci byli okamžitě a pravidelně testováni bez ohledu na to, zda byli vystaveni potvrzeným případům, nebo jen těm s podezřením.

Jean-Jacques Razafindranazy

Ve věku 68 let mu hrozilo větší nebezpečí než mladším lékařům, přesto se Razafindranazy vrátil z důchodu do nemocnice ve francouzském městě Compiègne, aby pomohl svým vyčerpaným kolegům. Zemřel 21. března jako první lékař ve Francii, který nákaze koronavirem podlehl.

„Obětoval se,“ sdělil francouzským novinám Le Parisien jeho syn. „Chtěl pomoct. Pokračoval v práci, protože to miloval, byl to jeho život. Není to fér, jsme smutní a naštvaní.“

Jak již bylo řečeno, nejsou to jen lékaři, kdo je v rámci svého povolání vystaven nebezpečí nákazy. Padesátiletý řidič autobusu Jason Hargrove zemřel ve středu 1. dubna. Necelé dva týdny předtím sdílel na Facebooku živý přenos, ve kterém apeloval na své sledující, aby koronavirus brali vážně.

V patrném rozčílení také popisoval svou zkušenost, kdy do městského autobusu, který řídil, nastoupila žena, jež opakovaně kašlala, aniž by se pokoušela zakrýt si ústa.

Reklama

Doporučované