Hlavní obsah

Unikátní moment. Do přírody východních Čech se po 7 tisících letech vrátili divocí koně

Divocí koně se do přírody východních Čech vracejí po 7 tisících letech.Video: Michaela Rambousková

 

Reklama

Přírodní památka Na Plachtě v Hradci Králové v sobotu dopoledne získala nové obyvatele. Ochránci přírody tam přivezli zatím čtyřhlavé stádo divokých koní, kteří budou pomáhat s péčí o část přírodní památky. Druhé stádo se usídlilo nedaleko Jaroměře. Divocí koně se na východ Čech vrátili takřka po 7 tisících letech.

Článek

Zvířata jsou nejbližšími potomky divokého koně, který byl ve střední Evropě vyhuben. Čtveřice, která se v Hradci Králové usídlila, pochází ze zakládajícího stáda usazeného v Milovicích. Jde o koně původem z anglického Exmooru.

Přírodní památka Na Plachtě se tak stala terpve druhým místem v zemi, kde lidé tato zvířata chovají. Třetí stádo se pak usídlilo na Josefovských loukách u Jaroměře, kam je ochránci přivezli jen chvíli poté, co je vyložili v Hradci. Na obou místech jim je k dispozici zhruba desetihektarová ohrada. Pro hradeckou přírodní památku budou divocí koně vekým přínosem, protože budou ochráncům pomáhat o ni pečovat. „Tito koně spásají i méně výživné traviny, kterými třeba jiné zvíře pohrdne,” vysvětluje ochránce přírody David Číp z organizace Jaro Jaroměř, který je jedním ze spoluautorů projektu. Tím, že budou spásat některé traviny, pomohou udržet řadu druhů vzácného hmyzu či motýlů, kvůli nimž je přírodní památka tak vzácná.

Ohradníky budou koně chránit nejen před tím, aby se dostali tam, kam nemají, ale především před lidmi, jichž celoročně na přírodní památku přicházejí desetitisíce. „Pro návštěvníky máme takové pravidlo tří: nekrmit, nehladit, držet psa na vodítku,” apeluje na návštěvníky Číp a jako příklad dává nedávný případ z Milovic, kdy jedna z klisen uhynula poté, co snědla něco od návštěvníků.

Návrat koní do východočeské přírody připravovali ochránci zhruba tři čtvrtě roku.

Reklama

Doporučované